Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %1,8 arttı. Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,5 arttı. Ticari süt işletmelerince Haziran ayında 880 bin 367 ton inek sütü toplandı.
Haziran ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,3, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü ve değişim oranları, Haziran 2021
(Ton)
Toplanan inek sütü, Haziran 2021
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi %0,8 artarak 123 bin 480 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi %5,6 azalarak 794 bin 928 ton olarak gerçekleşti.
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi %6,4 artarak 97 bin 151 ton, Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,8 artarak 538 bin 739 ton olarak gerçekleşti.
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tam yağlı süt tozu üretimi %40, yağsız süt tozu üretimi %20,2, ayran üretimi %17,8, tereyağı üretimi %10,9, inek peyniri üretimi %2,1 artarken, kaymak üretimi %0,7, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %1,9 azalmıştır.
Süt ürünleri üretimi, Haziran 2020-Haziran 2021
Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yağsız süt tozu üretimi %24,5, tam yağlı süt tozu üretimi %22,6, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %17,6, kaymak üretimi %11,9, ayran üretimi %9,5, inek peyniri üretimi %1,6 artarken, tereyağı üretimi %4,1 azalmıştır.Süt ürünleri üretimi, Ocak-Haziran 2020-2021