19-20 Ekim tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenecek olan 15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı hakkında konuşan Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Taha Yücel, sanal gerçeklik (VR) gözlüklerinin kullanımı ve sanal evrendeki etkileşimlerle ilgili uyarılarda bulundu.
Türkiye’de bilgi güvenliği ve kriptografi alanlarından çeşitli alt disiplinlerden araştırmacıları ve bilim insanlarını bir araya getirmeyi amaçlayan 15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın bu seneki teması sanal gerçeklik çerçevesinde siber güvenlik olacak. Science Citation Index’e de giren ve akademik değer taşıyan bildirilerin yayınlanacağı konferans, aynı zamanda IEEE destekli olmasıyla Türkiye’de tek konferans olma özelliği taşıyor.
Bu yıl düzenlenen konferansın temasının sanal gerçeklik ortamında bilgi güvenliği ve siber güvenliğin korunması konuları olduğunu belirten Yücel, “Sanal gerçeklik, hepimizin bir bakıma tanıştığı ve bir yönüyle etkilendiği bir ortam. Bir bakıma da metaverse olarak ticari anlamda da öne çıkmış bir ortam. Bununla beraber, siber güvenlik açısından oluşturduğu tehditler ve fırsatlar var. Bunu enine boyuna katılımcılar ve akademisyenlerle tartışmak istiyoruz” dedi.
Gerçek hayatta korunan mahremin sanal evrenlerde de korunmasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Yücel, “İnternete bağlı her cihaz, siber güvenlik açısından bir risktir. VR gözlüklerinin üzerinde kamera sistemi bulunur ve bulunduğu alanı tarar. Kullanıcılar bu ortamlarda bilinçli hareket etmesi gerekir. Şu an gözlüklü bir sanal gerçeklik ortamındayız. Belki ileride daha farklı ortamlar da oluşacak, holografi ve benzeri konumlarda. Aslında o taktığınız metaverse gözlüğü aynı zamanda ortamı algılayan bir kamera taşıyor. İnsanlar daha önce bilgisayarlarının kamerasını kapatarak kullanırlardı. Burada öyle bir lüksünüz yok. Çünkü onu kapattığınız zaman cihaz çalışmıyor. Yani belki de en mahrem ortamınızı gözlemleyebiliyor. Onun için burada prensip şu olmalı; nasıl evinizde yatak odasına tanımadığınız, bilmediğiniz insanları almıyorsanız, bu tür cihazları kullandığınız ortamların da aynı şekilde mahrem ortamların olmamasına dikkat etmeniz gerekir.” şeklinde konuştu.
5G ve ötesinde de nesnelerin interneti kavramıyla bağlantının yaygınlaşmasının büyük avantajlar sağladığı gibi ciddi tehdit de oluşturabildiğini ifade eden Yücel,”5G ile birlikte artık fabrikalarda pek çok cihaz birbirleri ile haberleşiyor, üretim çok daha verimli hale geliyor, akıllı evler ortaya çıkıyor. Hareketli ortamlarda belki araçlar birbirleri ile haberleşiyor, otonom araçlar devreye giriyor. Bunların hepsi bağlantı sayesinde oluyor. Tabi bu bağlantıların kırıldığını, olumsuz etkilendiğini, hacklendiğini veya bir şekilde kötü kullanıcılar tarafından ele geçirildiğini düşünürseniz, ciddi bir tehdit de oluşturabilir. Aynı şekilde savunma sanayii alanına da bakarsak siber güvenlik ve metaverse ortamında pek çok uygulamalar var ve aynı zaman da bunların ciddi bir şekilde de korunması gerekiyor. Bizim buralarda ele almamız gereken en önemli konu, bir kere güvenlik açıkları nerelerde oluşuyor biz bunlara bakacağız.” dedi.