Rusya ile Ukrayna arasında 4. tur müzakereleri dün başladı. Bu kez video konferans yöntemiyle gerçekleşen görüşme, çalışma alt gruplarının gerçekleştireceği ek çalışmalar nedeniyle bugünde devam edecek. Kremlin sözcüsü bu tur görüşmelerde ateşkesin sağlanması planladığını duyurmuştu. 4. tur görüşmelerin ateşkesle sonuçlanacağı beklentisi piyasalarda risk alma iştahını yükseltti. Piyasalar bir kere daha çözüm umutlarını satın alırken, petrol ve altın sert bir şekilde geriledi, uzun vadeli tahvil faizleri yükseldi. Avrupa borsaları yükselerek kapanırken, ABD tahvil faizlerinde yükseliş ve petrol fiyatlarında artış ABD borsalarına satış getirdi. Rusya-Ukrayna arasında ateşkes sağlandıktan sonra müzakerelere devam edilmesi ancak çözüm arayışının başlangıcı olabilir. Ateşkes sağlanması piyasalar için olumlu ama yeterli bir sonuç olmayacak, volatilite yüksek kalacaktır.
Fed ve TCMB’nin faiz kararları kur üzerinde etkili olacak
Küresel risk alma iştahının artmasına rağmen dolar endeksi sınırlı bir geri çekilme yaşandı. Çarşamba günü toplanacak Fed toplantısı öncesinde dolar endeksi gücünü korudu. Dolar/TL’de yükseliş, TCMB’nin bir politika değişikliği yapabileceğine yönelik söylentiler ile ara verdi. 14.72 desteğinin korunması, kısa vadeli güçlenmenin sona ermediğini gösteriyor. Kısa vadeli 14,72-15,00 bandında kalmasını bekliyoruz. Diğer destek ve direnç seviyelerimiz 14,48 ve 15,16 seviyelerindedir.
Borsa İstanbul gözünü zirveye dikti
Borsa İstanbul, geçen haftayı yükselişle tamamladıktan sonra yeni haftaya da güçlü bir başlangıç yaptı. Rusya-Ukrayna arasında müzakerelerinin olumlu sonuçlanacağına yönelik iyimserlik, Koç Holding’in ortaklık ve Ford Otosan’ın satın alma haberleri BIST 100’ü 17 Ocak’ta gördüğü 2102 yıl içi zirvesine yöneltti. BIST 100’ü düne kadar petrol ve emtia fiyatlarından olumlu etkilenen sektörler taşımıştı. Müzakerelerin olumlu sonuçlanması beklentisi ile petrol ve emtia fiyatlarının geri çekilmesi, Borsa İstanbul’u zirveye taşıyan hisselerde kar satışına neden olabilir. Demir çelik, petro-kimya, savunma, madencilik sektörlerinde dün yaşanan kar realizasyonu devam etmesi durumunda 2102 zirvesinden endekste kar satışları etkili olabilir. 2102 zirvesi aşılması halinde 2200’e, zirveden kar satışlar 2020-2030 aralığına yöneltebilir.
Nisan vadeli BIST 30 kontratı
Düşen trendin kırılması ve güçlenen yardımcı indikatörlere rağmen para girişinin sınırlı olması, bizi kısa vadede yatay trendin etkili olabileceğini düşündürtmüştü. Geçen haftanın son iki işlem gününde zayıflık yeni hafta ile birlikte ortadan kalktı ve 17 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeden kapanış gerçekleşti. Geri çekilmelerde 2320-2330 desteklerinin korunmasını, yükselişin 2412’de bulunan zirve seviyesine doğru devamını bekliyoruz. Gün içi destek seviyelerimiz 2367 ve 2320, direnç seviyelerimiz 2412 ve 2463’tür.
Nisan vadeli Dolar/TL
15,74 zirvesinin test edilmesi sonrasında başlayan geri çekilme haftanın ilk işlem gününde sürdü. Seans içi ortalamalar ve fibonacci düzeltme seviyesinden gelen tepki alımları gün içerisinde etkili oldu. 15,30-15,32 kısa vadeli ana destek bölgesinin korunmasını ve yeniden 15,74 zirvesine doğru bir yönelim bekliyoruz.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.