Dünya çapında 700 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşan yazılım sektörünün Türkiye’deki pazar payı ise 30 milyar dolara yaklaşmış durumda. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, 2030 yılında en çok talep gören işlerin yaklaşık %80’i henüz mevcut değil ve bu işlerin çoğunluğu veri analitiği, yapay zeka, blok zinciri, ve sanal gerçeklik gibi teknolojilerin temelinde yazılım ve kodlama becerileri yer alıyor.
Türkiye’nin bu trendleri yakalaması gerektiğini belirten robot_dreams’in Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, gelişmiş ekonomilere kıyasla Türkiye’nin 1 milyon yazılımcıya ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
2024 yılı başına kadar dünya genelinde yazılımcı sayısının 29 milyona ulaşması beklenirken; 4,5 milyon, Çin’de 7 milyon, Hindistan’da ise yaklaşık 5 milyon yazılımcı istihdam ediliyor. Almanya’da 900 bin, İngiltere’de 850 bin, Japonya’da 800 bin, Fransa’da 540 bin ve Rusya’da 412 bin yazılımcı çalışıyor.
Şu anda Türkiye’de 150 bin yazılımcının istihdam edildiğini hatırlatan Robot_dreams’in Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, nüfusa ve ekonomik büyüklüğe göre Türkiye’nin yapay zeka ve sanal gerçeklikle şekillenecek gelecekteki dünyaya ayak uydurması için 1 milyon yazılımcı hedefine sahip olması gerektiğini belirtti.
Elif Tuzlakoğlu, robot_dreams olarak, kodlama ve yazılım konusunda uzmanlaşmak isteyenlere eğitimler veren bir firma olduklarını belirtti. Deneyimli eğitmenlerle birlikte katılımcıları geleceğin mesleklerine hazırlamayı hedeflediklerini ifade etti. Tuzlakoğlu, Türkiye’nin yazılımcı istihdamını artırmak için politikalar ve regülasyonlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin üretimin yanı sıra teknolojinin de merkezi olmasına katkıda bulunacak bir yazılımcı yetiştirme misyonu üstlendiklerini belirtti. Veri analitiği, programlama, veri bilimi, makine öğrenimi ve diğer ilgili BT alanlarında eğitimler düzenlediklerini ifade etti. Türkiye’nin yazılım sektöründe önde gelen bir konuma yükselmesi ve geleceği kaçırmaması için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.