Gıda kaybı ve israfının azaltılması, sera gazı emisyonlarını azaltmak, yoksullukla mücadele etmek, üretkenliği ve ekonomik büyümeyi artırmak amacıyla Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm Farkındalık Derneği (SAGEF) kuruldu.
Genel merkezi İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde bulunan derneğin kurucu başkanı Ekrem Altıntepe, kuruluşu dolayısıyla yaptığı açıklamada SAGEF’in hedefleri hakkında konuştu:
“Gıda kaybı ve israfını çözmenin önündeki en büyük engellerden biri, sorunun büyüklüğünün anlaşılmamasıdır. Asla yenmeyen yiyecekler, aynı zamanda üretiminde kullanılan toprak, su, enerji, tohum ve diğer girdiler gibi kaynakların israfını temsil eder, sera gazı emisyonlarını boş yere arttırır. SAGEF olarak yiyecekleri israf etmemeyi kişisel bir çözüm haline getirmeyi hedeflemekteyiz.”
SAGEF kurucu başkanı, her yıl dünyada 1,3 milyar ton, Türkiye’de ise 26 milyon ton gıda israf edildiğini belirtiyor. Türkiye’de en çok çöpe giden gıdalar ise sebze, meyve, süt ürünleri ve ekmek.
Ulusal ve uluslararası hedeflere ulaşarak gıda israfını azaltmak için çalışacaklarını belirten Altıntepe, SAGEF oarak toplumun daha fazla kesiminin farkında olmasını ve harekete geçmesini sağlamayı hedefliyor:
“Gıda israfını azaltmak amacıyla kampanyalar düzenleyerek, medyayı ve sosyal medyayı harekete geçirerek, tartışmayı teşvik ederek ve etkinlikler düzenleyerek kamu bilincini artırmayı hedefliyoruz.”