Enerji konusunda çevreci trend tüm dünyada devam ediyor. Güneş ve rüzgarla enerji üretimi, 2020 yılında dünya elektriğinin yaklaşık 10’da 1’ini karşılıyor. Türkiye de yenilenebilir enerji konusunda en ön safta yerini almış durumda: Güneş ve rüzgar enerjisinden en çok elektrik üreten ilk 5 ülke arasında.
Bağımsız iklim ve enerji düşünce kuruluşu Ember’in küresel elektrik görünümü 2021 raporuna göre; Türkiye, yenilebilir enerji kaynakları arasında rüzgar ve güneş enerjisinde son beş yılda toplam elektrik üretimindeki payını yüzde 12’ye çıkardı. Bu üretimi ile Türkiye, rüzgar ve güneşten en çok elektrik üretimi gerçekleştiren G20 ülkeleri arasında ilk 5 ülkeden biri oldu. ABD ve Çin gibi ülkeleri geride bıraktı. Listenin ilk sıralarında ise Almanya ve Birleşik Krallık yer alıyor.
Türkiye alım garantisi veriyor
Türkiye, dünya ortalamasının üzerinde performans gösterse bile küresel olarak bu konuda alınacak çok mesafe var. Ayrıca, ülkemizde üretilen enerjinin alımının garanti edildiğini hatırlamak gerek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da sürdürülebilir gelecek için, 2023 yılına kadar güneş ve rüzgardan 20 GW enerji alma hedefi belirledi. HT Solar Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Emre Kulaç’a göre her yıl 2-3 GW seviyesinde bir kurulum ile bu hedefe ulaşmak mümkün. Emre Kulaç’a göre atılacak ilk adım, mevcut santrallere ek olarak güneş enerjisinin entegre edildiği hibrit enerji santrallerine ağırlık verilmeli.
Büyük rüzgar enerjisi potansiyeline sahip Türkiye’de ihtiyaç duyulan elektriğin sadece yüzde 9’u rüzgardan karşılanıyor. Bu oran gelecek yıllarda daha üst noktalara çıkmasına kesin gözüyle bakabiliriz. Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın da ülkemizin rüzgar enerjisini memleket meselsi olarak görmesinin gelecek adına önemli kazanımlar sağlayacağı görüşünde.
Yenilenebilir enerji konusunda dünyanın büyük ekonomileri de büyük adımlar atmış durumda. Çin, 260 yılına kadar sıfır enerji taahüdü verdi. ABD, 2 trilyon dolarlık temiz enerji planını açıkladı. Onları takip eden Japonya, İngiltere ve Kore Cumhuriyeti enerjideki trendin devam edeceğini işaret ediyor.
Tüm dünya yatırım bekliyor
Evcil Solar Şirketleri Genel Müdürü Mustafa Evcil’e göre güneş ve rüzgar enerjisi için yurt dışında yatırım da güçlü bir seçenek: «Yurt dışında yatırım yapmak hem yatırımcılar hem de firmalar için önemli avantajlar sağlıyor. Yurt dışındaki finansman kullanımı da oldukça avantajlı. Türkiye’de biz yıllık yüzde 19’la kredi kullanırken, örneğin Macaristan’da yıllık yüzde 2 ile finansman kullanılabiliyor. Ayrıca, oturma izni de alabiliyorsunuz.»
Enerji pazarında rekabet artmasının yanı sıra yeni pazarlar da yenilenebilir enerji için kapılarını açmış durumda. Türkiye’nin yanı sıra Avusturya, Kıbrıs, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda ve Portekiz gibi ülkeler üretilen enerjinin alımını garanti ediyor.