Gıda israfı aynı zamanda su, toprak, enerji, iş gücü ve sermaye gibi kaynakların boşa gitmesine neden olurken, iklim krizini de besliyor.
istegelsin’in CEO’su Sedat Yıldırım, Webrazzi Summit 2021’de, ‘Gıdanın ve Gıda Perakendeciliğinin Geleceği’ başlıklı konuşmasında dünya ve ülkemizdeki dev gıda israfı sorununa dikkat çekerken tüm Gıda Perakendecilerine ve tüketicilere bu gidişata el ele dur demek için çağrıda bulundu.
Dünyada her yıl 1 trilyon dolar çöpe atılıyor
Her yıl dünyada üretilen gıdanın üçte biri tarladan perakendecilere, işletmelere ve mutfaklarımıza uzanan tedarik zincirinde çöpe gidiyor. Bu israfın değeri yaklaşık 1 trilyon dolara denk geliyor. Türkiye’nin yıllık gayri safi milli hasılasının 1,4 katı her sene çöpe atılıyor. Birleşmiş Milletler gıda israfının iklim krizini beslediğini belirterek büyük uyarılarda bulunuyor.
Yapılan araştırmalara göre, eğer gıda israfı bir ülke olsaydı, dünyada ABD ve Çin’den sonra en fazla karbondioksit üreten üçüncü ülke olurdu. Ayrıca gıda israfı dünyadaki suyun azalmasına da neden oluyor. Tüm bu israfın yanında dünyada her gün 25 bin kişi, her yıl yaklaşık 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Dünyada 850 milyon insan açlık çekiyor ve her dokuz kişiden biri yatağa aç giriyor. Bu kadar insan açken, gıda israfının bu derecede yüksek olması anlaşılır bir durum değil.
Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor
İsrafın boyutlarıyla ilgili bilgi veren Sedat Yıldırım: “TOB’a göre Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe atılıyor. En çok israf edilen ürünlerin başında sebze, meyve ve ekmek geliyor.
Türkiye kişi başına en çok gıda israf eden 3. ülke konumunda. Yıllık ortalama 214 milyar TL ile her yıl milli gelirimizin yüzde 4,1’ini çöpe atıyoruz. Her gün üretilen 85 milyon ekmekten 6 milyonunu çöpe atıyoruz. Gıda israfı aynı zamanda su, toprak, enerji, iş gücü ve sermaye gibi kaynakların büyük oranda boşa gitmesine neden olurken iklim krizini de besliyor.
İsrafın yüzde 60’ı engellenebilir durumda. Bunun için özellikle biz Gıda Perakendecilerinin ve tüketicilerin sorumluluk almaları gerekiyor. Birçoğu çok basit alışkanlık değişiklikleri, bazıları da yüksek bir teknolojik altyapı ve yatırım gerektiren bu adımlarla gıda israfını azaltmak üzere buradan herkese çağrıda bulunuyoruz. Gıda israfını önleme konusunu mümkün olduğunca çok kişiye ulaşarak ve çağrımızı yayarak farkındalığın artmasına katkıda bulunmaya gayret ediyoruz.”