Türk Telekom, yeni nesil şehir dönüşümüne yapay zekâ teknolojileriyle öncülük ederek, 13 ilde hayata geçirdiği 6 alandaki çözümle, trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar akıllı yaşama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu sağlanmasına katkıda bulundu.
Trafikte zaman kaybı azaldı
Kaza, yol çalışmaları gibi nedenlerle meydana gelen gecikmeler, trafiğe dair sorunlar akıllı ulaşım sistemlerinin sunduğu çeşitli olanaklarla çözüme kavuşuyor ve en aza indiriliyor. Türk Telekom’un bu süreçlere dair geliştirdiği ve yeni nesil şehircilik çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği Elektronik Denetleme Sistemi Karaman, Kars, Antalya, Kırşehir, Edirne, Denizli, Kocaeli ve Konya’da; Yeni Nesil Kavşak ise Düzce, Mersin ve Elazığ’da trafik kaynaklı sorunların azalmasında önemli rol oynuyor.
Örneğin Elazığ’da yapılan uygulamalarla 2021’de trafikte bekleme süresi yüzde 33 oranında azaltılırken sürücüler de akaryakıt tüketiminde günlük toplam 4 bin 982 litre tasarruf elde etti. Mersin’de hayata geçen Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi uygulamasıyla ise 2021’de günlük yaklaşık 11 bin 694 litreye denk gelen akaryakıt tasarrufu sağlanırken, yaklaşık 19,5 ton daha az karbondioksit salınımı oldu.
Aksaray Belediyesi ile ‘Yeni Nesil Bisiklet Projesi’ni yürüten Türk Telekom, proje ile kent sakinlerine çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaşım olanağı sunarken, bisikletli ulaşım ile Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne doğrudan katkı sağladı.
Kütahya’da ise Türk Telekom’un yeni nesil şehir çalışmalarıyla Kütahya Belediyesi; halka açık Wi-Fi; akıllı duraklar, banklar ve direkleri kapsayan Yeni Nesil Şehir Mobilyalarını hayata geçirdi. Kütahya Belediyesi ayrıca mobil anket, dijital vatandaş yazılımı gibi halkın belediye yetkilileri ile etkileşime geçebildiği mobil uygulama ile yeni nesil şehir çözümlerine kavuştu.
Elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30 kaynak tasarrufu
Türk Telekom Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eser, konuyla ilgili açıklamasında “Türk Telekom olarak teknolojinin insanların ekonomik, sosyal ve ruhsal iyilik hâllerine hizmet etmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bizim için hayatın merkezi insan. Bu yaklaşımla, Yeni Nesil Şehir Platformu adı altında şehirde yaşayanların hayatını kolaylaştıran çözümler geliştiriyoruz. Bu kapsamda o kentte yaşayan bireylerin ihtiyaçlarına yönelik hızlı çözümler sunmayı hedefliyoruz. Yapay zekâ çözümleriyle, sağlıktan ulaşıma, enerjiden güvenliğe pek çok alanda kent sakinlerine daha iyi bir yaşam sunuyoruz. Hayata geçirdiğimiz akıllı çözümlerle belediyelerde bugüne kadar elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30 kaynak tasarrufu sağlandı. 5G ve yapay zeka konusunda da çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Yeni nesil şehirlerde öncelikli ihtiyaç olan Wi-Fi hizmeti ise açık alanlarda 1,2 milyon kullanıcıya toplam 523 TB veri kullanımı ile ücretsiz sunuldu.