Domain alırken resmi bir kurum veya işletme değilseniz «com.tr» veya «net.tr» gibi domainleri seçemiyordunuz. TR uzantılı domainler diğer ülke uzantılı domainlere karşı oldukça geride kalmıştı. Artık «.tr» domainlerinde yeni döneme geçiliyor. Bu domainleri alırken resmi başvuru ve patent belgesine ihtiyaç duyulmayacak.
Yeni sistemde, .tr uzantılı alan adı tahsisleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesine aktarıldı ve il gelen alır mantığı ile kayıt hizmeti sunulacak. TRABİS adındaki yeni sistem 14 Eylül 2022 tarihinde hizmete alınacak.
BTK’nın konu ile ilgili yaptığı resmi açıklama şöyle:
Gelinen noktada açılış için gerekli çalışmalar tamamlanmış olup, TRABİS’in 14.09.2022 tarihinde devreye alınması kararlaştırılmıştır. TRABİS’in faaliyete geçmesi ile birlikte; İnternet Alan Adları Yönetmeliği, İnternet Alan Adları Tebliği ve İnternet Alan Adları Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması Tebliğinde yer alan ve daha önce yürürlüğe girmemiş olan maddeler yürürlüğe girecek olup söz konusu mevzuat kapsamında “net.tr”, “org.tr” ve “com.tr” uzantılı alan adlarının tahsisi “ilk gelen alır” ilkesi kapsamında herhangi bir belge talep edilmeden, zaman açısından öncelikli başvuru sırasına göre gerçekleştirilecektir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptığı açıklamada: «Şimdiye kadar belgeli olarak tahsis edilen resmi domainler artık ‘ilk gelen alır’ prensibi ile tahsis edilebiliyor olacak» dedi.
Bu prensipte, bir domain sadece ilk başvuran yani ilk tahsis ettiren kişi tarafından, müsaitlik durumuna göre ödeme yapılarak satın alınabilecek.
Ethereum alan adı hizmeti 2 milyon adrese ulaştı
Dünya genelinde ülke ülke uzantılı alan adı sayısı 150 milyon civarında. Türkiye’de kayıtlı com.tr uzantılı alan adı sayısı ise 380 bin civarında. Evraksız kayıtlar, ilk etapta com.tr, net.tr ve org.tr uzantılarını kapsayacak ve ilk yılında 1 milyon üzerinde domain satışını tetikleyebilir.
Metaverse arazilerinden önce domainler vardı
Alan adları genellikle gözden kaçan bir değer. Yatırımcılar, kripto paralar, NFT’ler ve metaverse arazilerinden önce, dijital varlıklar olarak domainler satın alıyorlardı. TR uzantılı alan adları, internet büyüdükçe iyi bir getiri elde etmek için benzersiz bir konumdalar.
Tamamen dijital bir yaşam sürme kavramı her geçen gün daha fazla gerçeklik haline geldikçe, bu dijital dünyada kendi adresinize sahip olma ihtiyacı bir zorunluluk haline geliyor. Gerçek hayatta olduğu gibi, mülkiyet sahipliği internet için de önemini artırıyor.
Şirketlerin istedikleri alan adlarına sahip olmak için ödedikleri paralar bu anlatıyı destekler nitelikte:
- 2015 yılında gerçekleştirilen 2,5 milyar dolarlık satış anlaşmasında cars.com domaini için 872 milyon dolar değer biçildi.
- Elon Musk, tesla.com alan adını satın almasının 10 yıl sürdüğünü ve 10 milyon dolara mal olduğunu 2018 yılında tweetlemişti.
- Carinsurance.com 2010 yılında 50 milyon dolara satıldı.
- Nfts.com alan adı için ödenen 15 milyon dolar, 2022 yılının en büyük satışı oldu.
Domain fırsatları
TR uzantılı alan adları Türkiye’nin gündeminde olsa da, Dünya için .com’lar hala lider konumda. Bununla birlikte yatırım amacıyla satın alınan popüler uzantılar şunlardır:
.Com
.Net
.Org
.Co
.Edu
.Us
.Me
.Cn
.Uk
.De
.Ly
.Io
.Xyz
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.