Gıda ürünlerinin ardı ardına zamlanmasını değerlendiren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, fiyat artışlarının temel nedeninin girdi maliyetleri olduğunu söyledi.
Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle litresi neredeyse 10 lira olan sütten sonra bir zam beklentisi de ekmek için geldi.
TGDF Genel Sekreteri Menlik, TGRT Haber’den Sinem Eryılmaz’ın sorularını yanıtladı.
Kuraklık dolayısıyla buğday üretimi azalırken Menlik, “Bazı şehirlerde ekmek fiyatına yapılan zamların, önümüzdeki dönemde daha da yayılarak devam edeceğini öngörebiliriz” dedi.
Tablo karamsar: “Zamlar sütle sınırlı kalmayacak, sırada ekmek var”
Kuraklığın etkisiyle tahıl fiyatları artarken, yem hammaddeleri fiyatlarında da artış yaşandı. Girdi maliyetlerin yüksek olmasından dolayı süt üretimi yapan işletmeler elindeki hayvanın bir kısmını satarak küçülmeye ya da tamamen kapanmaya gitti. Üreticiler sattıkları sütün yem fiyatını karşılamadığından dolayı zarar ettiklerini ifade ediyor. Tüm bunlar nedeniyle süt fiyatları neredeyse 10 lira sınırına dayanırken, vatandaş da bu duruma isyan etmiş durumda.
Menlik, artışın temel nedeninin girdi maliyetleri olduğuna dikkat çekerek, “Neredeyse tüm maliyet kalemlerinde ciddi artışlar yaşanıyor, bunları fiyata yansıtmadan üretimi sürdürmek mümkün değil” dedi.
Hayvan yemindeki dış ticaret açığı vahim: 3,2 milyar dolar
Hayvan yeminde 2020 yılında toplam ihracat rakamı 3,78 milyar dolar olurken, ithalat ise yalnızca 580 milyon dolarda kaldı. Bu da toplamda 3,2 milyar dolarlık dış ticaret açığı söz konusu.
Sektörün en büyük girdilerinden birinin hayvan yemi olduğunu kaydeden İlknur Menlik, “Ülkemizde hayvancılık sektörü çok büyük miktarlarda yem ithal ediyor. Bu kadar büyük bir girdi kaleminde dışa bağımlılık, dövize endeksli ham madde, maliyet ve fiyat artışını kaçınılmaz hale getiriyor. Ham madde dışında, personel ve üretim giderlerinde de önemli artışlar var.
Asgari ücretin artması, enerji fiyatlarının artması, dövize bağlı olarak fiyatı artan ambalaj, makine ve diğer giderler… Aslında bugün market rafında gördüğümüz süt fiyatları, sütün rafa gelene kadarki tüm maliyetlerin artmasını yansıtıyor” diye konuştu.
Kaynak: gidahatti.com