Türkiye’de kentsel bölgelerde tasarruf alışkanlıklarını inceleyen araştırma, tasarruf sahipliğinin son 1,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor.
ING Türkiye’nin IPSOS iş birliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2022 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, tasarruf sahipliği oranı %18,7 olurken, 2020 yılının 4. çeyreğinden bu yana tasarruf yapan bireylerin oranında artış trendi gözlemlendi. Tasarruf yapma gerekçeleri arasında «geleceğe yatırım» unsuru ilk sırada belirtilirken, yılın ilk çeyreğinde bu gerekçe bir önceki döneme göre 5 puan artarak %55’e ulaştı.
2022 birinci çeyrekte tasarruf tercihlerinde ilk sırada bulunan yastık altı altın ve nakit %21’e gerilerken, altın ve bireysel emeklilik fonları %16 oranı ile tasarruf araçları tercihlerinde ikinci sırayı paylaştı. Bu araçları %12 ile TL Vadeli Hesap ve %11 ile Döviz Vadeli Hesap takip etti. Kripto para ise 2022 yılı ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre 1 puanlık artış ile %10 seviyesine ulaştı.
Araştırma sonuçlarına göre bankacılık hizmeti alanların %66’sı yatırım ve birikim ürünleri konusunda bilgili değil ya da bu ürünleri biraz biliyor. Bu ürünleri bildiğini ve çok iyi bildiğini söyleyenlerin oranı ise %34. Araştırmaya göre ayrıca, toplumda her 4 kişiden biri hiçbir zaman bütçe takibi yapmıyor ya da nadiren yapıyor.