Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu 105 ülkenin oyuyla “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak 14 Aralık 2022’de ilan edildi. Uluslararası Sıfır Atık Günü ile sürdürülebilir tüketim ve üretim modellerinin teşviki, döngüsel ekonomi için toplumsal değişimin desteklenmesi ve Sıfır Atık girişimlerinin BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin ilerlemesine nasıl katkıda bulunduğu konusunda farkındalık yaratılması amaçlanıyor.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nda sadece SKD Türkiye üyelerinin değil, 24 farklı sektörden yaklaşık 250 şirketin yer almasıyla 3,8 milyon Euro’ya karşılık gelen 77 bin ton malzemenin geri kazanılmasını sağladık. İş Dünyası Plastik Girişimi’nde yaklaşık 18 bin tonluk azaltım sağladık. Doğa-pozitif hedefimiz doğrultusunda bizim için gurur verici bir kazanım” dedi.

Türkiye’nin, hayati önem taşıyan atık yönetimine tüm dünyanın ilgisini çekmesinin anlamlı olduğunu vurgulayan SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, “Çağımızın en büyük sorunu olan doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı maalesef ekosistemi tüketiyor; atıkların havada, toprakta ve suda birikmesine yol açıyor. Gelinen noktada kaynaklarımız tükenirken doğal yaşam büyük tehlikeye giriyor. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz başka bir gezegen yok. Dolayısıyla kaynaklarımızı sınırsızca kullanma hakkımız da yok. Gezegene ciddi etkisi olan iş dünyasının en büyük sorumluluğu doğadan aldığının fazlasını doğaya vermesi yani doğa-pozitif olması” şeklinde konuştu.