Fed Başkanı Powell Temsilciler Meclisi’nde yarıyıl para politikası sunumunu gerçekleştirdi. Artan jeopolitik belirsizlikler, ECB ve Fed’in faiz artırımının toplam büyüklüklerine yönelik beklentileri azaltmıştı. Fed Başkanı Powell, piyasa beklentilerini karşılar nitelikte Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ABD ekonomisi üzerinde yüksek belirsizlik oluşturduğunu belirtti. Bununla birlikte, yüksek enflasyonu dizginlemek için 16 Mart’ta gerçekleşecek faiz kararı toplantısında faiz artırımlarına başlayacaklarını, yıl içerisinde 8,5 trilyon dolara ulaşan bilançonun daraltılacağını söyledi.
Powell, yüksek enflasyon ile birlikte son derece güçlü istihdam piyasasına göre daha yüksek faiz oranları olması gerektiğini vurguladı, enflasyonun büyümenin sürekliliği ve yeni istihdam için büyük risk olduğunu belirtti. Sunumda parasal sıkılaştırmanın boyutuna ve hızına dair bir ipucu yer almadı. Mevcut belirsizlik ortamının Fed’in pozisyonunu değiştirmediğini görüyoruz. 16 Mart’ta gerçekleşecek Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına gidilmesi bekleniyor. Fed’in Mart ayı toplantısı; Fed üyelerinin makroekonomik tahminlerinin de açıklanacak olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor, Fed üyelerinin enflasyon ve faiz artırımı beklentilerine göre piyasalar yıl sonu faiz artırımı beklentilerini şekillendireceklerdir.
Bölgede en güçlü para birimi TL oldu
Rusya’nın işgalinin birinci haftasını bitiriyoruz. Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya, son bir haftada dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Dolar karşısında; Ruble %24,36 , Macar forinti %6,92 , Polonya Zlotisi %6,52 , Çek korunası %5,96 değer kaybı yaşadı. Türk lirası %1,94 değer kaybı ile bölgede en az değer kaybı yaşayan para birimi oldu. Türk lirası bölgenin güçlü para birimi olmasına karşın jeopolitik risklerden etkilenmeye devam edecektir. 14,10 bu hafta içerisinde önemli bir direnç oldu. TL’de güçlenmenin devamı 14,10 direncinin korunmasından geçmektedir.
BIST 100 toptan düşüyor, kademeli toparlıyor
BIST 100 bu yıl içerisinde jeopolitik riskler kaynaklı 24 Ocak ve 24 Şubat’ta büyük düşüş yaşadı, bu iki büyük düşüş sonrasında da açığa satışta yukarı adım kuralı getirildi. 24 Ocak’ta ki düşüş, 4 işlem gününde geri almıştı. Rusya’nın işgali nedeniyle yaşanan düşüşün telafi edilmesi için 2016’ya ulaşılması gerekiyor. İşgal sonrasında yaşanan kademeli toparlanmanın devamında 2007 ve 2045 dirençlerine yönelim yaşanabilir. Ancak, Kiev’in işgal olasılığı 2000 üzerinde kalıcı bir hareketi sınırlayacaktır.
Nisan vadeli BIST 30 kontratı
2200 desteğinden gelen alımlar ile ana direnç bölgesine gelindi. Düşen ana kanal direnci 2282’den geriliyor, bu nedenle 2248-2282 aralığı da geçilmesi oldukça zor bir direnç bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu direnç bölgesini kırılmasını sağlayacak bir katılım oluşması, 2282 direncinin kırılması durumunda trend değişimi gerçekleşebilir. Gün içi destek seviyelerimiz 2200 ve 2133, direnç seviyelerimiz 2244 ve 2282’dir.
Nisan vadeli Dolar/TL
Dolarda dün yaşanan yükseliş sonrasında RSI göstergesi yönünü yukarı çevirirken, MACD’nin gerilemesi sona erdi. 14,85 direncinin destek haline dönüşmesi realizasyon baskısının sonuna gelindiğini gösteriyor. 14,85 destek haline gelmesi ile 15,06 hedef direnç noktası olacaktır.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.