Polonya topraklarına düşen füzenin ardından jeopolitik riskler ilk etapta artış gösterse de kaynağın Ukrayna olduğunun anlaşılması anlamlı bir baskı oluşmasına izin vermedi. Bu kapsamda varlık fiyatlarının ağırlıklı olarak ABD enflasyon göstergelerinin ardından oluşan kazanımlarını koruma çabası sergilediğini gördük.
Enflasyon rakamlarında ise küresel ölçekte belirgin farklılıklar görüyoruz. Bu noktada ABD ve Çin’deki iyimser görünüme karşın İngiltere’de %10,1 seviyesinde bulunan TÜFE yıllık bazda %10,7 olan beklentiyi belirgin şekilde aşarak %11,1 seviyesine yükseldi. Bu durum Merkez Bankası’nın çizdiği patikadan daha negatif bir tabloya işaret etse de ülkede enflasyonun zirveye artık yakın olduğu tahmin ediliyor.
Bugün ise Euro Bölgesi’nde açıklanacak TÜFE rakamını takip edeceğiz. Ancak verinin nihai nitelikte olması etki derecesini önemli ölçüde azalttığı için varlık fiyatlarına anlamlı bir yansıması olmasını beklemiyoruz. Ortalama piyasa beklentisi ise yıllık bazda %10,7 oranında artışa işaret ediyor.
Fed Başkanlarının yoğun konuşma programı ise devam ediyor. Bu kapsamda bugün 5 Fed yetkilisinin konuşması bulunuyor. St. Louis Fed Başkanı Bullard TSİ 16.00’da, Fed Guvernörü Bowman 17.15’te, Cleveland Fed Başkanı Mester 17.40’ta konuşacak. Fed Guvernörü Jefferson ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari ise 18.40’ta bir panele katılacak. Hafta içinde verilen mesajlar faiz artırımlarının hız keseceğine işaret etse de Fed yetkilileri enflasyonun henüz tam anlamıyla kontrol altında olmadığı konusunda ortak görüş bildiriyor.
Volatilitenin oldukça düşük seyrettiği USD/TL kuru 18,60 seviyesinden çok fazla uzaklaşmadan işlem görmeye devam ediyor. Haftanın geri kalanında da bu tablonun anlamlı şekilde değişmesini beklemiyoruz. Teknik açıdan bakıldığında 18,55’in ilk destek noktası olduğunu söyleyebiliriz. Daha aşağıda ise 18,45 seviyesi bulunuyor. Sadece teknik bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde özellikle bu noktanın altında kapanışlar yapılmadan TL lehine hareket etme eğiliminin güç kazanması kolay görünmüyor.
Yukarı yönlü eğilimini devam ettiren Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 4700 direncinin üzerini test etmeye başladı. Son iki günde özellikle bankacılık sektörü güçlü bir performans sergilerken gün içinde tavan seviyeye kadar yükselen hisse sayısının yüksek olması ise dikkat çekti. Bir süredir 4700 puanın aşılması durumunda yukarıda 200 puanlık ek bir hareket alanı oluşacağına vurgu yapıyorduk. Bu görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Dün 4700’ün aşılması ile birlikte ilk etapta 84 puanlık bir yükseliş yaşandığını gördük. Söz konusu nokta bugün de ilk direnç seviyesini oluşturuyor. Bu seviyenin aşılması endekse momentum kazandırabileceği gibi aksi bir senaryo ise kâr satışlarına neden olabilir.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.