Fed Başkanı Powell’ın sıkı para politikasının devam edeceğine yönelik açıklamalarının ardından yurt dışı piyasalar haftaya oldukça zayıf bir başlangıç yaparken Borsa İstanbul’un ise uzun zamandır çizdiği güçlü tabloya paralel olarak direncini koruduğunu gördük. Bir günlük tatilin ardından bugün içeride işlemler yeniden başlayacak. ABD ve Euro Bölgesi’nde sıkı para politikası endişesi yaratan veriler nedeniyle tatil süresince yurt dışı piyasaların baskıdan sıyrılma çabasının sonuç vermemesi dikkat çekti. Her ne kadar Borsa İstanbul genel hatlarıyla dirençli bir tablo ortaya koysa da küresel piyasalarda kırılganlığın sürmesi durumunda bunun TL varlıklar açısından da risk yaratabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Makroekonomik veri açısından hareketli sayılabilecek bir gündeyiz. Bu kapsamda yurt içinde ikinci çeyrek büyüme rakamını takip edeceğiz. Önceki çeyrekte %7,3 büyüyen Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte %7,4 büyüme göstermesi bekleniyor. ABD’de ise Cuma günkü tarım dışı istihdam rakamı öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Tarım dışı ve ADP arasındaki bağ son dönemde önemli ölçüde azalmış durumda. Bu nedenle ADP bir gösterge niteliğinde değil ancak yine de genel trendi yansıtması bakımından önemli bir veri. Euro Bölgesi’nde ise TÜFE rakamını izleyeceğiz. Ortalama piyasa beklentisi yıllık bazda %8,9 seviyesinde bulunan enflasyonun %9,0 a ulaşacağı yönünde.
Powell’ın mesajlarının ardından doların küresel ölçekte değer kazanması yurt içinde de etkisini gösterirken USD/TL’nin haftanın ilk işlem gününde 18,16-18,20 bandında kaldığını gördük. Makroekonomik veri tarafında ise hafta başında dış ticaret dengesi rakamları açıklandı. Haziran ayında 8,17 milyar dolar olan dış ticaret açığı Temmuz ayında 10,7 milyar dolara olarak gerçekleşti. Bunun piyasalara anlamlı bir yansıması olmazken bugün ikinci çeyrek büyüme rakamını takip edeceğiz. Ortalama piyasa beklentisi önceki çeyrekte %7,3 büyüyen Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte %7,4 büyüme gösterdiği yönünde. Hazine ise bugün Eylül ayı borçlanma iç programını açıklayacak. Temmuz ayında açıklanan programa göre Eylül ayında 29,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 40 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması planlanıyor.
Yurt dışındaki zayıflığa karşın haftanın ilk işlem gününde göreceli olarak dirençli kalmayı başaran BIST 100 endeksi günün ilk yarısında oluşan baskıdan rahat bir şekilde sıyrılarak artı bölgede kapanış yapmayı başardı. Özellikle kamu bankalarının ortaya koyduğu güçlü tablonun yanında petrokimya sektöründeki yükselişin endeksi destekleyen ana unsurlar arasında yer yer aldığını gördük. Teknik açıdan bakıldığında ise endeksin görünümünü hâlâ kuvvetli bulmaya devam ediyoruz. Ancak yurt dışındaki zayıflığın sürmesi durumunda Borsa İstanbul’da pozitif ayrışmanın devam etmesi elbette ki kolay olmayacaktır.
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.