Yurt içinde Ocak ayı enflasyon rakamlarının takip edileceği günde yurt dışında ise ABD istihdam verileri öne çıkıyor. Ortalama piyasa beklentisi önceki ay 223 bin kişi artış gösteren tarım dışı istihdamda bu kez 190 bin kişilik artış olacağı yönünde. İşsizlik oranının ise %3,5’ten %3,6’ya yükselmesi bekleniyor. Genel hatlarıyla değerlendirildiğinde Fed’in agresif faiz artırımlarına karşın istihdam rakamlarının son dönemde oldukça kuvvetli olması dikkat çekiyor. Bu açıdan bakıldığında enflasyonu besleyen unsurlardan biri olan istihdamın güçlü bir tablo çizmesi negatif bir algı yaratabilir. Ancak önemi yüksek olsa da verilerin Fed toplantısından sonra açıklanacağını düşünürsek Powell’ın mesajlarının gölgesinde kalabilecek rakamların etkisi önceki aylara kıyasla daha limitli olabilir. Özellikle Fed’in dezenflasyon vurgusu yapmış olması faiz artırımlarının yakın bir zamanda sona ereceğine yönelik beklenti yaratırken bu durum piyasaların yılın ilk istihdam rakamı öncesinde daha rahat bir görünüm sergilemesini sağlıyor.
TL açısından günün en önemli konu başlığını bugün açıklanacak olan Ocak ayı enflasyon rakamları oluşturuyor. Aralık ayında enflasyon %2,6 olan piyasa beklentisinin belirgin şekilde altında kalarak %1,18 oranında artış göstermiş ve böylece yıllık enflasyon rakamı %84,39 seviyesinden baz etkisinin kuvvetli desteği ile %64,27’ye gerileyerek TCMB’nin 2022 sonu tahmini olan %65,2 seviyesinin altında gerçekleşmişti. Enflasyonda lehte baz etkisi Ocak ayında çok daha belirgin olmak üzere özellikle yılın ilk yarısında güçlü kalmaya devam edecek. Bu kapsamda aşağı yönlü eğilimin sürme ihtimali son derece yüksek görünüyor. Piyasa beklentisi ise Ocak ayında enflasyonun %3,8 oranında artış gösterdiği yönünde. Beklentilere paralel bir rakam ortaya çıkması durumunda yıllık rakam %53,5 seviyesine gerileyecek. Yıl sonu tahminlerine baktığımızda ise piyasa beklentisinin ağırlıklı olarak %40 civarında seyretmesi dikkat çekiyor. Buna karşın TCMB’nin 2023 sonu enflasyon tahmini ise %22,3 seviyesinde bulunuyor.
Önceki gün yaşanan %5’in üzerindeki kayıp sonrasında BIST 100 endeksinde dün açılışın ardından tepki alımları ön plandaydı. Fed toplantısının ardından yurt dışı piyasaların daha güçlü bir zeminde hareket etmesi de risk iştahını destekleyen bir unsur olarak çalıştı ancak 4870 puanın üzerini test eden endeks bu bölgede tutunmayı başaramadı. Bir kez daha %5’e yaklaşan kayıpların görüldüğü günde kapanış ise oldukça güçlü bir geri dönüşe imza atılarak artı bölgede yapıldı. Daha iyimser bir zeminden bahsedebilmek için son bir haftada oluşan aşağı yönlü trendin kırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu da belirgin şekilde uzaklaşılan 4915 puanın üzerinde kapanışlar yapılması anlamına geliyor. Aşağıda ise 4600 ve 4540 destek noktaları olarak izlenebilir. Öte yandan Borsa İstanbul, BIST 100 endeksinde gün içinde önceki gün kapanış değerine oranla %3 veya üzeri düşüşlerde, açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralının seans sonuna kadar otomatik uygulanacağını belirtti.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.