Federal Açık Piyasa Komitesi, varlık alımlarının Mart ayı başlarında sona erdirileceğini açıkladı, faiz artırımlarına 16 Mart’ta yapılacak toplantıda başlanacağının sinyalini verdi. Fed bilançosunun küçültülmesinin faiz artırımından sonra başlanacağı, bilançonun “ciddi şekilde azaltılması” için prensipler üzerinde anlaşıldığı açıklamada yer verildi. Bilançonun büyüklüğünün vadesi gelen tahvillerden ana para ödemelerinin ne kadarlık kısmının yeniden yatırıma yönlendirileceğine sınırlama getirilerek yapılacağı belirtildi. Fed Başkanı Powell, iki toplantı daha bilanço küçültmek için çalışacaklarını ve sonrasında uygun bir şekilde küçültmenin başlanacağını açıkladı. Mart ve Mayıs toplantısında bilanço küçültmenin tartışılacağını Haziran ya da Temmuz gibi bilançonun küçültmesine başlanacağını buradan çıkarabiliriz. Fed enflasyon ile mücadelede kararlılığını ve bunun yol planını açıkladı. Bilanço küçültmenin hızı, zamanlaması ve büyüklüğü ise gelecek aylarda yaşanacak gelişmeler ile şekilleneceği ortaya çıktı. Mart faiz artırımı, yaza bilanço daraltımı zaten piyasaların beklediği senaryoydu. Başkan Powell da piyasanın fiyatlamadığı yeni bir şey açıklamamış oldu.
Dolar/TL’de yatay seyir korunur
Dün Avrupa ve ABD’de volatilite endekslerinin son bir yılın en yüksek seviyelerine ulaşmasına rağmen TL’nin oldukça stabil kaldığını belirtmiştik. Diğer gelişen para birimleri de benzer şekilde dolar karşısında güçlü görünüm gösteriyor olması aslında TL’de dengelenmenin yurt dışı katkısının da göz ardı edilemeyeceğini gösteriyor. Bugün TCMB Enflasyon Raporu saat 10:30’da yayınlayacak. 2022 ve 2023 yılı enflasyon hedeflerinin yukarı yönde revize edileceği raporda, Başkan Kavcıoğlu’nun para politikası ile ilgili vereceği mesajların kur üzerinde etkili olmasını bekleyebiliriz.
Yatay trend içerisinde hisse bazlı fiyatlamalara geçiş
Türkiye’nin Azerbaycan’dan doğalgaz talebinde bulunmuş olması, İran’dan gaz akışının normale dönmesi ile ilgili kafalarda soru işareti yaratabilir. Dün Azerbaycan’dan gaz ihtiyacının karşılanacağı haberi piyasa önce pozitif ardından negatif fiyatlandı. Bankacılık sektörünün dün yıl başından bu yana en düşük işlem hacmi ile günü kapatması, piyasanın yatay trendi kabullendiği anlamına geliyor. BIST 100’ün kısa vadede 1885-2068 aralığında dalgalanmasını, 1985 seviyesinin ise destek ve dirençlere yönelimde ara nokta olmasını bekliyoruz.
Şubat vadeli BIST 30 kontratı
Yatay trend desteğinden gelen tepki alımlarının 2225 ya da 2295 sonlanabileceğini belirtmiştik. Dün yükseliş 2217 ile sınırlı kaldı ve 2167’de bulunan yatay desteğimize gerileyerek kapanış gerçekleşti. 2167 destek seviyesinin kırılması, tepkinin bittiği ve yatay trend destek noktası olan 2109’ün yeniden test edileceği anlamına gelir. 2167 ara desteğinin üzerinde kalınması, 2217 ve 2276’ya yeniden yönelim olasılığını gösterir. Destek seviyelerimiz 2167 ve 2109, direnç seviyelerimiz 2217 ve 2276’dır.
Şubat vadeli Dolar/TL
13.77’ye gerileyen seans içi ortalamalar bir kere daha zorlandı ama geçilemedi. RSI’da diplerin yükselmesi, MACD’nin ortalamasının üzerine çıkması trendin yeniden yataya döneceğini işaret etmektedir. 13.714 desteği üzerinde kapanışlar doları güçlendirebilir, yatay trende dönüş doların yeniden güç toplamasını sağlayabilir. 13.714-13.77 bandı içerisinde sıkışma bekliyoruz.
Kaynak: ÜNLÜ & Co