İsrail’de Ness Ziona kentinin teknokentindeki bir restoranda, ‘laboratuvarda üretilmiş tavuk eti’ kullanılan ürünler, tüketicilerle buluştu.
Restoranın bitişiğindeki SuperMeat firmasına ait üretim tesisinde, laboratuvar koşullarında üretilen tavuk eti, restorana gelen müşterilerce beğenildi.
gidahatti.com sitesinde yer alan habere göre; hamburger gibi ürünlerde kullanılan etin tadının beğenilmesinin yanı sıra, müşteriler, müşteriler laboratuvarda üretilen tavuk etinin tadının normal tavuk etinden farklı olmadığını, önceden bilgi verilmese farkı anlayamayacaklarını söyledi.
Ürün henüz yasal onay bekleme sürecinde. Bu sırada, aynı restoranda tüketici geri dönüşlerini alabilmek adına periyodik test yemekleri hazırlanıyor. Restoranda, tavuk etinin üretildiği laboratuvar ortamına açılan, teknisyenlerin büyük fermantsayon tanklarını kontrol ederken görüldüğü büyük pencereler de var.
Bir diğer deyişle, tüketiciler tavuk etinin tadını denerken, tavuk etinin üretimini de izleyebiliyor.
SuperMeat firmasının başındaki isim olan Ido Savir, “İnsanlar ilk kez laboratuvarda yetiştirilen bir et ürününün tadına bakarken, üretim sürecini de izleyebiliyor” diye konuştu.
Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?
Laboratuvarda üretilen tavuk eti, “Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?” sorusuna bir cevap bulmuşa benziyor.
Tavuk etinin üretimi, döllenmiş tavuk yumurtasından alınan hücrelerin çoğaltılmasıyla başlıyor. Daha sonra hücre kültürleri protein, yağ, şeker, mineral ve vitamin içeren bitkisel bir sıvı ile besleniyor.
İsraf veya kayıp olmadan doğrudan üretime giden bu bileşenler ile, doku hızlıca büyüyor. Kütlesi birkaç saatte 2 katına çıkıyor.
Üretici firma, kesim ve zulüm olmadan, daha etik ve sürdürülebilir bir yolla et üretmeyi amaçlıyor. Üretilen üründe genetiği değiştirilmiş bir ürün veya antibiyotik de bulunmuyor.