TL son 11 gündür dolar karşısında değer kaybediyor; dün gün içi değer kaybı %18’lere ulaştı, geçen haftadan bu yana %26 ve yıl başından bu yana %45 dolar karşısında eridi. Dün gün içi TL’de değer kaybı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın Ankara’da TCMB Başkanı Kavcıoğlu ile görüştüğü haberlerde yer aldı. TCMB dün piyasaların kapanışına yakın yaptığı açıklamada; kurda yaşanan yükselişi gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak sağlıksız fiyat oluşumu olarak tanımladı. Ayrıca, kurumsalların ve bireysellerin aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden yapılan işlemlerde olası kayıplara karşı uyardı. TCMB’nin kurda yaşanan yükselişe değil, kurda günlük işlem yapanların zarar etmemesi yönünde bir açıklama yaptı. TCMB olağanüstü koşullara olağanüstü adımlar atmadıkça kurda panik devam edebilir.
Dolar/TL’de tarihi gün
Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine sonrasında yaptığı açıklamalarıyla bir önceki günü 11.47 seviyesinden rekorla kapatmıştı. Dün bu rekor kapanışın üzerine %18 daha yükselerek 13.5 seviyesini gördü. TCMB’nin kurun yönüne değil, volatiliye yönelik açıklamaları güçlü bir müdahale gelmeyeceğini gösteriyor. TCMB’nin faiz dışında yapacağı parasal sıkılaştırmalarda yönü değiştirmeyecektir. Dünkü rekor kayıplar sonrasında bugünde 13.5 seviyesinin üzerine çıkma riski bulunuyor. 12.76 ve 12.48 aralığı alım için destek bölgesi, 13.00 ve 13.60 hedef direnç noktalarıdır.
BIST100’de kur etkisi görülmeye başladı
Kurda gün içi rekor yükseliş tahvil faizlerini de etkiledi, gösterge faiz geçen hafta TCMB faiz indiriminden bu yana 300 baz puan yükseldi. Kur ve tahvil faizlerinde yaşanan oynaklık dün bankacılık sektörünün %3.11 değer kaybetmesine neden oldu. Döviz geliri olan şirketlerin yükselişi ile BIST100 günü %1.66 yükselişle tamamladı. Kur, faizde yaşanan oynaklığın BIST100’e etkisi bankacılık sektörü üzerinden sınırlı oldu. 1760 ve 1745 destekleri kırılmadığı sürece etki sınırlı kalacaktır. 1800 gün içi direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
Aralık vadeli BIST30 kontratı
Yükselen trend içerisinde devam formasyonu olan üçgen/kama formasyonu onaylanmak üzeredir. Dün yatay direnç noktası olan 1955 direnci kırılarak destek halini almıştır. Formasyon ana desteği, kırmızı ortalama ve yükselen kanal desteği olan 1938 seviyesidir. Formasyon onaylanması için 1989 direncinin kırılması gerekmektedir. Dün bu direnç toplam 4 kez denenmiş ve geçilememiştir. Bugün 1989 direnci izlenmeli, bu direncinde kırılması durumunda 2071 direnci takip edilmelidir.
Aralık vadeli Dolar/TL
11.50 direncinin kırılmasını beklememize karşın bu kadar sert bir yükseliş beklemiyorduk. Ardışık dirençlerin peşi sıra kırılması böyle bir yükselişi beraberinde getirdi ve %10 günlük marj sınırı düne özel %20’ye yükseltildi. 12.94 kısa vadeli ana destek, 13.07-13.23 ara dirençler ve 13.63 ana direncimizdir.
Kaynak: ÜNLÜ & Co