2021’in endüstri için son derece başarılı bir yıl olduğu kripto para analistleri, yatırımcıları ve meraklıları arasında ortak bir kanı oldu. Kripto ekonomisi 2021’de önemli ölçüde büyüdü ve birçok proje kurumlardan ve hatta hükümetlerden benzer şekilde ilgi gördü.
Geçen yıl boyunca, sayısız gelişme, değişiklik, haber manşeti ve fazlasıyla 2021’de önde gelen birkaç konu hakim oldu.
Kurumsalların kriptoya girişi ve sistemler arası uyumun önemi.
Bu eğilimler sayesinde, çok sayıda yeni oyuncunun kripto para dünyasına girdiğini gördük. Bankaların ve diğer şirketlerin doğrudan ya da yatırım fonları aracılığıyla Bitcoin’e yatırım yaptığını ve blok zincir ağlarını birbirine bağlamanın en verimli yollarını aradığını gördük.
Kurumsalların benimsemesi
Popüler kültürün NFT’lere olan ilgisi ve yatırımlarındaki önemli artış, 2021’in büyük eğilimlerinden biri olan kurumsal benimsemeyi tetiklemede önemli bir rol oynadı. 2021’de bugüne kadarki herhangi bir yıldan daha fazla kişi, kurum ve hükümet kripto para alanına ilgi duymaya veya doğrudan yatırım yapmaya başladı.
Türkiye’de kripto paralara karşı «savaşımız» devam ederken, 2021 yılında resmi ve kurumsal büyük eğilimler gördük. Bunlardan bazıları:
El Salvador
MicroStrategy
Visa
Paypal
Square
Goldman Sachs
ABD’nin Miami eyaleti
Yeniliklerin yayılım kuramına göre, kriptoları benimsemenin erken safhalarındayız, diyebiliriz.
Büyük kurumların oyuna girmeye başlaması ve her zamankinden daha fazla yatırımın akmasıyla, kripto, blok zinciri veya web3 teknolojilerini benimsemenin «Erken Benimseyenler» aşamasına giriyor.
Yukarıdaki tabloda «Yenilikçiler» geliştiricileri ve 2018’in son boğa rallisinden önce bu alana dahil olan herkesi içeriyor.
Büyük işletmeler, kurumlar ve kuruluşlar alana dahil olurken, ana akım gurubu da alana çekiyor. Peki, bu kurumlar kriptoları uçuruma mı sürükleyecek yoksa uçuşa mı geçirecek?
Birçokları kriptonun şüphesiz başarılı olacağını söylese de, uçuruma sürüklenmek hafife alınmamalıdır. Bir sonraki ayı piyasası, bu teknolojinin ana akım çoğunluğa ulaşıp ulaşmayacağını gösterecek.
Sistemler arası uyum
Çoğunluğun kriptoları benimsemesi için tartışmasız önemli bir konu. Blok zincirler geliştikçe, birçoğu birbirinden bağımsız olarak filizleniyor, pazar payı için rekabet ediyor ve L1 blok zincirleri üzerinde platformlar, uygulamalar ve protokoller oluşturmak ve en iyi yetenekleri çekmek için çalışıyor.
Bu yıl daha belirgin hale gelen şey, kripto ve web3’ün kapalı sistemlerde rekabet etmesi değil, birlikte çalışabilir olması. Ayrı blok zincirlerinin ve uygulamalarının birbirleri arasında etkileşim, iletişim ve işlem yapma yeteneği öne çıkıyor.
Bu vizyona sahip birçok kripto projesine şahit olduk. Gerçek anlamda birbirine bağlı bir web3 meydana getirmek düşüncesi etrafında bir tema ortaya çıkmaya başladı.
Sistemler arası uyum veya zincirler arası bağlar geliştiren bazı önemli projeler şunlar:
Polkadot (DOT)
Cosmos (ATOM)
Iota (IOTA)
VeChain (VEN)
Stellar (XLM)
Ripple (XRP)
Web3 için «internet of things» yaratılması, blok zinciri ve kripto para gelişiminde bir sonraki adım gibi görünüyor. Hatta bunun ötesinde, günümüzde kullandığımız interneti ve web3’ü birleştirecek The Open Network (TON) gibi projeler üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Birlikte çalışabilirlik, kripto paraların daha geniş kitleler tarafından benimsenmesi için kilit bir rol oynadığının farkına varılmasıyla 2021 yılında önemli gelişmeler yaşandı ve önümüzdeki yıllarda devam etmesini bekleyebiliriz.
Birçok proje fiyat tahminlerini gerçekleştiremese de, 2021 kripto için başarılı bir yıl oldu ve her zamankinden çok daha yaygın hale geldi.
2022 yılında büyüme beklentileri muazzam. Özellikle, bankacılık, oyun, teknoloji ve ödeme sistemi sektörlerinde köklü değişiklikler görebiliriz.
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.