İEÜ Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Bilçağ Akgün‘ün kurucuları arasında olduğu startup GENEO, aldığı TÜBİTAK BİGG desteği ile faaliyetlerine başladı.
Kurucuların GENEO’nun amiral gemisi olarak tanımladığı NEOseq, yeni nesil gen dizi analizi, cihazından çıkan tüm genomik verileri anında değerlendirip, raporladığı yeni bir platform olacak. Özel olarak geliştirilen klinik odaklı analiz modülleri aracılığıyla, aranan varyantın keşfi saniyeler içerisinde mümkün olacak.
Genetik bir laboratuvara sahip Prof. Dr. Hüseyin Onay ve yazılım mühendisi Tolga Evcimen‘in de ortakları arasında olduğu GENEO genetik testlerin kanser, nörolojik ve gelişimsel hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığın erken teşhisinde önemli rol oynayacak.
Konuyla ilgili detayları hocamızdan dinlemek gerekirse;
“Gen, kişinin kalıtsal özelliklerini taşıyan ve bu özelliklerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan DNA zincirinin bir parçası. Genetik testin en önemli amacı da genlerde ve DNA üzerinde meydana gelen değişikleri tespit etmek. Çünkü bu değişimler, kişinin genetik yatkınlıkları ile ilgili bize yol haritası sunar. Bu değişimlerin doğru tanımlanması, ilerleyen dönemde oluşabilecek hastalıkların da önüne geçilmesi açısından çok önemli. Çünkü, eğer genetik test hayatınızın ilerleyen döneminde bir hastalığa yakalanma riskinizin yüksek olduğunu söylüyorsa, daha düzenli olarak kontrole gidebilir ve riski minimumda tutabilirsiniz.
Genetik testler, kişiye yönelik derinlemesine bir incelemeyi kapsar. Bu noktada test sonuçları da oldukça detaylı ve uzun olur. Hekimlerin bu sonuçları yorumlaması, tüm detayları tek tek incelemesi için de zaman gerekir. Hayata geçireceğimiz analiz programı ise, hekimi bu konuda rahatlatacak. Hazırlayacağımız program, tamamen testten gelen sonuçlar üzerine yoğunlaşacak.”
Kaynak: insanveteknoloji.com