Fenix İnsan Kaynakları Kurucusu Ülker Piri, işe alım süreçlerinde yaz aylarında genellikle yaşanan durgunluğun bu yıl yaşanmayacağını ve yıl başından beri yaşanan gecikmelerin Haziran itibarıyla giderilmeye başlanacağını belirtti. Piri’ye göre, bu dönemde İstanbul’un ‘öncelikli şehir’ olma özelliğini yitirebileceğine dikkat çekti.
Ülkemizde 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketleri ve ardından gelen seçim süreci belirsizliği nedeniyle birçok şirketin işe alım süreçlerinde durgunluk yaşandığı ve pek çok pozisyon için açılan başvuruların beklemeye alındığı biliniyor. Bu olaylar, iş piyasasında belirsizlik yaratmış ve şirketlerin işe alım kararlarını etkilemiştir. Ancak, bu dönemde yaşanan gecikmelerin Haziran itibarıyla giderilmeye başlanacağı ve işe alım süreçlerinde normalleşme beklendiği ifade ediliyor.
Şirketlerin adayların uzaktan çalışma taleplerine daha fazla önem vermeye başladığına dikkat çeken Ülker Piri, adayların uzaktan ve hibrit çalışma taleplerinin yaz dönemiyle birlikte büyük bir artış gösterdiğini belirtti. Yıl başından bu yana binlerce adayla görüştüklerini ve bu adayların büyük çoğunluğunun hibrit çalışmayı düşünmediğini, yüzde 82’sinin uzaktan, yüzde 12’sinin hibrit çalışma isteği olduğunu, sadece yüzde 6’sının düzenli olarak ofiste çalışmayı tercih ettiğini söyledi.
Ülker Piri, yıl başından bu yana yaptıkları İstanbul’daki işe alımlarda, kişilerin sadece yüzde 22.5’inin İstanbul’da ikamet ettiğini, işe alınan kişilerin yüzde 77.5’inin farklı şehirlerde yaşadığını ifade etti.
Piri, sektörlere ve iş alanlarına bağlı olarak işe alımda farklılıkların olduğunu belirtti. Buna göre, bilgi teknolojileri alanında yıl başından beri işe alım süreçlerinde duraklamaların en az yaşandığı veya hiç yaşanmadığı görüldü. Bilgi teknolojileri sektöründe çalışan kişilerin işe alımlarda öne çıkan uzmanlık alanları şunlar: yazılımcı, Full Stack Developer, Back End ve Front End Developer, Veri Analisti, Network Uzmanı, Sistem Yöneticisi ve Yapay Zeka Mühendisi. Ancak Piri’ye göre, şirketlerin en çok zorlandığı ve destek istediği alan yine bilgi teknolojileri sektöründe doğru yeteneği bulma konusu.