Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup iş birliği ile bu yıl ‘GELECEĞİN SİNYALLERİ – Jeopolitik, Ekonomi, Bilim, Teknoloji, Çevre ve İnsan’ ana teması ile gerçekleştirilen 6. Ege Ekonomik Forum son gününde metaverse ve sürdürülebilirlik konularına dikkat çekildi.
“Geleceğe bir adım önde olmak: Metaverse & Dijital Gelecek” başlıklı panelde konuşan KPMG Şirket Ortağı, Veri Analitik ve Dijital Lideri, Teknoloji Sektör Lideri Gökhan Mataracı, “Y kuşağının yarısı, metaverse’in önümüzdeki beş yıl içinde yaşamları üzerinde önemli etkisi olacağına inanıyor. Metaverse’e aşina olanların üçte birinden fazlası önümüzdeki beş yıl içinde önemli bir etkiye sahip olacağına inanıyor. Genç nesiller ve erkek katılımcılar önemli bir etki görmeye daha çok inanıyorlar. Önümüzdeki 5 yıl içinde metaverse’te yer alacak markaların oranı %70. 2030 yılına kadar metaverse ekonomisi için tahmini adreslenebilir hedef pazarı 8 ile 13 trilyon ABD doları arasında olacak. Ayrıca yine 2030 yılına kadar 1 milyar VR kullanıcı olacağı tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.
Cisco Türkiye CEO’su Didem Duru ise “Uygulamalar işin uzantısıyken kendisi haline geldi. Pandemiden dolayı dijitalleşmenin artmasıyla birlikte uygulamaların çok daha önemli hale geldiğini görüyoruz. 2023 yılında 300 milyon mobil uygulamanın indirilmesi bekleniyor. Dolayısıyla uygulamaları tekrar hayal etmenin canlandırmanın bir zamanı gibi gözüküyor. 2020 yılında internete bağlı 20 milyar cihaz var, 2023 yılında 29 milyara çıkması bekleniyor. Yani bir kişiye 4 tane cihaz anlamına geliyor. Bunu yönetmek için tekrar altyapılarımıza bakmamız gerekiyor” dedi.
İklim krizi, etki yatırımları ve sürdürülebilirlik konularının işlendiği “Daha iyi bir Dünya için: Etki Yatırımları” isimi panelde konuşan SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, “Dünyada pek çok çevresel kriz yaşıyoruz. Artık şirketler küresel kriz ile ilgili risk değerlendirmelerinin içine alıyorlar, bu çok güzel. Üç tane küresel kriz var: İklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı ve sosyal eşitsizlik. Artık şirketlerin bu üç riski dikkate alarak iş yapmaları lazım” şeklinde konuştu.
Denizlerin milyarlarca insanın geçim kaynağı olduğunun altını çizen Kadın Balıkçılar Derneği Başkanı Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur ise “İklim değişikliği gibi balıkçılık sektörünün karşılaştığı sorunlar var. Denizel ekosistemde toplumsal ve çevresel faydayı gözeterek çalışmalar yapıyoruz. Daha yaşanır, daha korunabilir bir dünya için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Etki yatırımının dünyanın onarımı için gerekli olan model olduğunun altını çizmek istiyorum. Artık mavi geleceğimizin durumundan dolayı endişe etmekte ve aksiyona geçmek zorundayız” dedi.
“Etki yatırımı pozitif ve ölçümlenebilir sosyal veya çevresel etki yaratarak finansal getiri elde etme sanatıdır” tanımıyla sözlerine başlayan Etki Yatırım Danışma Kurulu (EYDK) Genel Sekreteri Onur İlhan, “Etki yatırımı kavramı yeni olmasına karşın Türkiye’de çok hızlı bir ilerleme kaydedildi. Küresel ölçekte etki yatırımlarının 2,3 trilyon dolar seviyesindedir. Önümüzdeki dönemde etki yatırımlarının 26 trilyon dolara kadar gitme potansiyeli mevcut.” dedi.
2023 yılında Uluslararası Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacaklarını belirten İlhan, 30 Mayıs -1 Haziran tarihleri arasında 50 ülkenin etki liderini İstanbul’da ağırlayacaklarını söyledi.