Dünyanın her yerinde, insanlara yetecek gıda üretmek ormanlar kesilerek ekilebilir araziler büyütülüyor. Peki buradan çıkış var mı?
Havadan gıda üretmek, buna cevap olabilir. Bu nasıl mümkün oluyor?
Gidahatti.com sitesinde yer alan habere göre, prensipte kulağa basit gibi geliyor; güneş enerjisini kullanarak, yenilebilecek bakterileri büyütmek için gerekli kimyasalları üreterek.
Bugüne kadar yapılan en kapsamlı analiz, bu yöntem ile soya gibi temel gıda ürünlerinden aldığımız kadar proteini, onda biri kadar alandan alabileceğimizi gösterdi.
Çalışmadan elde edilen veriler, PNAS dergisinde yayınlandı.
Almanya’daki Max Planck Enstitüsü’nden Dorian Leger, “Bunun çevreye faydalı etkileri olacaktır diyor. Amazon’da 10 kilometre karelik soya fasulyesi tarlanız varsa, bunun 1 kilometre karesine güneş paneli koyabilir, kalan 9 kilometre karelik alanı da tekrar ağaçlandırabilirsiniz” diyor.
Gıda üretimi ve biyoçeşitlilik ayrılabilir!
Leger, bu yöntemlerle gıda üretiminin biyolojik çeşitliliğin yoğun olmadığı alanlara kaydırılabileceği görüşünde.
“Havadan gıda üretme” fikri, yenilenebilir enerji kullanarak havadaki karbonu alarak format gibi, bakterilerin kullanabileceği basit bir bileşiğe dönüştürmeye dayanıyor.
Bazı firmalar, bu yöntemi ticarileştirmeye çalışıyor. Gerekli teknoloji mevcut olmasına karşın, bu yöntemin verim ve arazi kullanımı anlamında geleneksel üretimden daha iyi sonuç verip vermeyeceği tartışılıyordu.
Leger ve ekip arkadaşları, bu soruya cevap aramak için yola çıktı ve mevcut tüm ampirik verileri kullanarak bugüne kadarki en kapsamlı analizi yaptı.
Havadan gıda üretmek, 10 kat daha etkili!
Ekip, aynı alanda, soya yetiştirerek elde edilen proteinin 10 katının “havadan gıda üretme” teknolojisi ile elde edilebileceğini belirledi. Kıyaslama için soyanın seçilme nedeni, en çok protein içeren temel gıda olması ve hayvan yemi olarak yaygın şekilde kullanılmasıydı.
Amazon’da ve daha birçok bölgede, soya ve hayvan üretimi için ormanlar kesiliyor, yaban hayatı zarar görüyor ve atmosfere daha fazla karbon dioksit salınıyor. Biyo enerji ürünlerine yönelik talebin artması da, habitat kaybını hızlandırıyor.
Bu yöntemde aynı zamanda, aynı birim alanda mısır, buğday ve pirinç gibi ürünlerin kalori değerinin en az 2 katına sahip gıdalar üretilmesi mümkün.
Leger, “Milyonlarca yıllık ıslah sonrasında, mevcut ürünlerden daha iyisini üretebilir miyiz? Yaptığımız analiz bunun mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.