Kripto para piyasalarına girmek istiyorsanız, seçim yapmak kafa karıştırıcı olabilir. Binlerce kripto para arasında doğru olanı bulmak zorlu bir başlangıç olabilir. Özellikle birçok kripto paranın dolandırıcılık üzerine kurulduğunu düşünecek olursak. Ancak, aralarında dikkate değer varlıklar da var.
Toplam piyasanın yaklaşık yüzde 70’ini temsil eden iki kripto var: Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH). Bu iki varlık olabildiğince başarılı, güvenli ve dikkate alınmayı hak ediyor.
Kripto para rehberi: Karşınıza sıkça çıkacak 22 terim
Bitcoin (BTC)
2009 yılında oluşturulan Bitcoin en eski kripto para birimidir ve pazarın neredeyse yarısını hakimidir. Bitcoin, değerini koruma olasılığı en yüksek olan kripto para olması sebebiyle genellikle dijital altın olarak adlandırılır. Küçük bir işlem ücreti karşılığında dünyanın her yerine gönderilebilen ve hacklenmesi neredeyse imkansız olan dijital bir para birimidir. Tasarımı gereği dolaşımda yalnızca 21 milyon Bitcoin olacaktır.
Ethereum (ETH)
İkinci en büyük kripto para, piyasanın yaklaşık %20’sini oluşturuyor. Programlanabilir doğası nedeniyle Ethereum, kripto para göndermek, almak ve depolamaktan daha fazlasını yapabiliyor. Finansal hizmetler alabileceğiniz, oyunlar oynayabileceğiniz, sanal pazar yerleri kurabileceğiniz bir platformdur. Şeffaf ve merkeziyetsiz uygulamalarıyla sağlam bir yapı oluşturuyor.
Bu iki kripto para dışında yatırım seçeneği olabilecek onlarca proje mevcut, fakat beraberinde risk faktörünü de artırıyor. Seçeceğiniz proje geleceğin benimseyeceği teknoloji de olabilir, kısa sürede unutulabilir de.
Dünya Ekonomik Forumu radarındaki 6 kripto para
Blok zincirleri
Bitcoin ve Ethereum, blok zinciri adı verilen ve doğrudan mülkiyeti, geri alınamayan işlemleri ve halka açık hesap defteri teknolojisine öncülük etti. BTC ve ETH’in başarısı beraberinde birkaç rakip de doğurdu.
Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Solana (SOL) bunlara güçlü örneklerdir.
2021 yılının öne çıkan 5 blok zinciri projesi
Yönetişim Tokenlar
Ethereum veya başka bir blok zinciri üzerinde çalışan uygulamalara dApps denir. Bu projelerin çoğu, sahiplerinin protokolle ilgili kararları oylamalarına izin veren «Govarnance Token» veya türkçe karşılığı olarak yönetişim tokenları yayınlar.
Öne çıkan örnekler: Uniswap (UNI), Aave (AAVE), Maker (MKR)
Altyapı tokenlar
Blok zinciri dijital işlemler için güvenli bir sistem olsa da blok zinciri dışında gerçekleşen şeyler için girdi almak da o kadar önemlidir. Verilerden yararlanabilen, depolayabilen ve blok zincirleri arasında bağlantılar kurabilen bir altyapı gerekir.
Gerçek hayat ve blok zinciri arasındaki bu bağlantıyı kurabilen projelere en iyi örnekler: Chainlink (LINK), The Graph (GRT), Filecoin (FIL)
Altcoinlere yatırım yapmak her zaman risk barındırır. O yüzden, kendi araştırmanızı yapmak büyük önem arz eder. Dijital varlıklar hala çok yeni bir teknolojidir ve hatalara açıktır. Fiyatların son derece değişken olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.
Ne olursa olsun kripto para, teknoloji ve finansı birleştiren trilyon dolarlık bir pazar haline geldi. Trendlerin hızlı değiştiği günümüzde, piyasa henüz canlıyken yatırım yapmak cazip bir fikir olabilir.
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.