Geçen hafta Fed faiz artırımını ardında bırakan piyasalar, Rusya-Ukrayna arasında ateşkes olasılığını fiyatladılar. S&P %6,2, Dow Jones %5,5 ve Nasdaq %8,2 yükselerek Kasım 2020’den bu yana en iyi haftalık kapanışını gerçekleştirdiler. Geçen hafta Fed’in ve BOE’nin faiz kararlarında daha yüksek bir oranda artırım için sadece bir oyun çıkması, Çin devlet otoritesinin emlak, hisse senedi ve ekonomiyi destekleyeceğini açıklaması yurt dışı piyasalarda ralliyi destekledi. Bu hafta Merkez Bankası Başkanları ve üyelerinin konuşmaları yoğunlukla takip edilecek.
Bugün Fed Başkanı Powell katılacağı konferansta Ekonomik Görünüm konulu bir sunum gerçekleştirecek, Çarşamba günü ise BIS’de konuşma gerçekleştirecek. Ayrıca bu hafta Fed üyelerinin 15 konuşma yapması bekleniyor. Haftanın tamamına yayılan bir Fed haftası olacak diyebiliriz. Geçen hafta Perşembe günü faiz artırımında acele etmeyebiliriz diyen ECB Başkanı Lagarde bugün ve yarın olmak üzere iki konuşması piyasalarca takip edilecek. Yurt içinde ise Kur Korumalı Mevduat ile ilgili gelişmeler izlenecek. 21 Aralık’tan bu yana ilk üç ay yarın itibariyle geride kalacak ve kur farkları ödenmeye başlanacak. KKM geri dönüşleri aynı zamanda piyasalarda yeni bir düzenleme beklentisi de yaratabilir.
Dolar/TL’de yön yukarıya döndü
Dolar endeksi Cuma günü dört günlük düşüşün ardından yükselişle kapandı. Geçen hafta TCMB’nin sıkılaştırma yapabileceğine yönelik sınırlıda olsa artan beklentilerin TCMB kararı sonrasında gerçekleşmediği görüldü. Kurda yaşanan yükselişe faiz dışı adımlarla karşılık verilmesinin daha yüksek olasılık olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. 14,65 ve 14,77 destekleri üzerinde daha önce geçilemeyen 15 direncinin yeniden test edilmesini bekliyoruz.
Zirve yenilenmeye başladı
BIST 100 geçen hafta %4,40 yükselerek, Mart içerisinde yükselişini %10,18’e taşıdı. Yıl başından bu yana %15,43 yükselişin üçte ikisi son üç haftada gerçekleşti. Yıl içi yükselişin büyük bir kısmının Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Fed’in faiz artırımını içeren günlerde gerçekleşmiş olması, endeksin hareketinde yurt içi dinamiklerin daha etkili olduğunu göstermektedir. Yerli bireysel yatırımcıların alımları ile yaşanan yükselişte zirve seviyelerinin yenilenmiş olması yerli talebini daha fazla artırabilir. 2100-2200 bandında yükselişin devam etmesini bekliyoruz.
Nisan vadeli BIST 30 kontratı
Geçen hafta Ocak ayından bu yana geçilemeyen 2410 zirvesi üzerinde kapanış gerçekleşti. Tepe noktasının yenilenmesi, yardımcı indikatörlerin alım bölgesi içerisinde yükselişine devam etmesi, yükselişin bu haftada da devam edeceğine işaret etmektedir. 2410-2555 ana dalgalanma bandı olmasını bekleyebiliriz. Olumlu havanın devamı için 2390-2410 destekleri üzerinde kapanış şarttır.
Nisan vadeli Dolar/TL
Mavi ortalamada önce dengelenme ve ardından alımlar ile dolar yönünü yukarıya çevirdi. 15,23’de bulunan kırmızı ortalama üzerinde yaşanan güçlenme 15,32 direncinin geçilmesi ile sonuçlanırsa yatay trend yerini yükselen trende bırakacaktır. 15,23-15,32 aralığında kısa vadeli sıkışma bu nedenle yakından takip edilmelidir. 15,32 direncinin kırılması yeniden 15,74 hedeflenmesini sağlar.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.