Intel, CES 2020’de Thunderbolt 4’ü tanıtmıştı ve nihayet dizüsrü bilgisayarlara ve diğer cihazlara geliyor. Thunderbolt 4, tek bir bağlantı üzerinden yüksek aktarım hızları, şarj ve video çıkışı sağlayarak yalnızca bağlantı noktalarını boşaltmakla kalmıyor, aynı zamanda daha düzenli bir kablo kurulumu sunuyor.
Yeni nesil bağlantıyla birlikte akıllara bir takım sorular geliyor: Ne yenilikler sunuyor? Thunderbolt 3 yerine tercih edilmeli mi? Thunderbolt 4 uyumlu cihazlar satın almalı mıyım?
İlk olarak Thunderbolt 4’ün tüm cihazları bağlamayı kolaylaştırmak için özel olarak tasarlandığını söylemeliyiz. Yani, sisteminizde bir revizyona ihtiyacı olmayacak. Hatta, Thunderbolt 3 ile arasında çok fazla bir fark görülmeyebilir.
5G ağlarının geliri 700 milyar doları geçecek
Bununla birlikte, Thunderbolt 4’ün getireceği çok şey var. En başta hızlı ve kolay bağlantı yetenekleri geliyor. İşte Thunderbolt 4 hakkında bilmeniz gerekenler.
Thunderbolt 4 nedir?
Intel cihazlarına güç verebilen, veri aktarabilen ve bir video kaynağını harici bir monitöre aynı anda görüntüleyebilen bir kablo bağlantı ara birimidir. Bunların tümünü tek bir bağlantı noktası üzerinden yapabiliyor.
DisplayPort, PCle ve USB 4 dahil olmak üzere birçok bağlantıyla uyumludur. Daha da iyisi, Thunderbolt’un önceki sürümleriyle uyumludur ve USB Type-C üzerinden bağlanır.
Thunderbolt 4 bağlantı noktaları 40 Gbps çift yönlü bant genişliğine sahiptir. Thunderbolt 3’ün aynı hızları sağladığını görebilirsiniz. Ancak, Thunderbolt 3’ün minimum PCIe veri gereksinimlerini 16 Gbps’den 32 Gbps’ye çıkarıyor. Yani, daha yüksek aktarım hızları ve daha iyi performans.
Daha yüksek aktarım hızları bilgisayar oyunları meraklılarını da ilgilendiriyor. Thunderbolt 4 uyumlu bir sisteme sahip olanlar, PCIe kullandıkları için oyunları harici bir NVMe SSD üzerinden çalıştırabilecekler. Dahili diskinizin kapasitesini dert etmenize gerek kalmayacak.
Örneğin, harici monitörlere bağlanmak ve 60 Hz yenileme hızında çift 4K çözünürlük veya 60 Hz yenileme hızında tek bir 8K çözünürlüğe kadar giriş elde etmek isteyenler Thunderbolt 4 uyumlu dizüstü bilgisayarlar tercih etmek isteyeceklerdir. Birçok bağlantı istasyonu ve USB-C girişinin HDMI aracılığıyla 4k iletebildiğini, ancak 60 Hz yenileme hızı veremediğini görebilirsiniz.
Dahası, 60 Hz’de 4K veya 240 Hz’de 1080p oyun veya video kayıt için harici video capture cihazları bağlayabilirsiniz.
Ek bir avantaj olarak, bir giriş aracılığıyla bağlanan fare veya klavye gibi birimleriyle dizüstü bilgisayarların uyku modundan çıkarılmasına olanak tanıyor. Önemli bir özellik olmasa da dizüstü bilgisayar kullanımını daha verimli hale getirebilen bir özellik.
Son olarak, Thunderbolt 4, çeşitli cihazları şarj etme yeteneğine sahip. Buna, 100 W’tan daha az güç gerektiren akıllı telefonlar da dahildir. Birden fazla şarj cihazı taşıma ihtiyacına gerek kalmayacak.
Thunderbolt 4 şimdiden kullanıma hazır, ancak Intel’in yeni ve geliştirilmiş bağlantısının PC pazarını ele geçirmesi zaman alabilir. Thunderbolt 4’ün nimetlerinden faydalanmak üzere dizüstü bilgisayarlar geliştirilmeye başlandı bile diyebiliriz.