Haziran ayı sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir, Beylikova’da neredeyse Çin’de yer alan dünyanın en büyük nadir element rezervi kadar büyük bir keşifte bulunulduğunu duyurdu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in resmi açıklamasına göre, 694 milyon ton nadir toprak elementi keşfi gerçekleştirildi. Dönmez’in yaptığı açıklamaya göre bu, 800 milyon tonluk Çin rezervinin arından dünyanın en büyük ikinci rezervi konumunda. Keşif, yüzeye yakın olduğu için çıkarması kolay ve nadir 17 toprak elementinden 10’unu içeriyor.
Fatih Dönmez yılda 570.000 ton nadir toprak işleme hedefleri olduğunu belirtirken üretim tesisi inşaatı için Ar-Ge çalışmalarının tamamlanmasını beklediklerini belirtti. The Conversation raporlarına göre, nadir toprak talebi 2030 yılında küresel olarak 315.000 tona ulaşabilir. Bu, hedeflenen işleme kapasitesinin neredeyse yarısı.
Keşfedilen nadir elementlerin havacılık sanayi, savunma sanayi, uzay sanayi, biyomedikal ve IT teknolojilerinde kullanıldığı belirtildi. Bununla birlikte, nadir elementlerin 3’te birinden fazlası otomotiv dünyasında ve özellikle elektrikli araçlarda kullanılıyor.
Lityum iyon piller şu anda otomotiv endüstrisinin altın standardı durumunda iken, lantan ve itriyum alternatif konumdalar. Seryum, katalitik konvertörlerde uzun süredir kullanılmakta. Disprosyum, neodimyum ve samaryum, bazı elektrikli araçlarda kullanılan diğer nadir elementler arasında.
Alman otomobil üreticileri, Çin’e daha az bağımlı olabilmek için elektrikli araçlarından nadir toprak elementlerini çıkarmayı planlıyorlardı. Ancak Eskişehir’den sağlanacak arz, elektrikli araç endüstrisini daha rekabetçi hale getirebilir.