2022’nin Ocak ayında açıklanan zamlar arasında en çok dikkat çeken, kademeli olarak %50 ile %125 arasında değişen elektrik zammı oldu.
Elektrik fiyatlarındaki yüksek artış sanayiye yönelik yatırımları zorlaştıracağını dile getiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, “Yeni yılda, bilhassa sanayi ve ticarethane grupları için vergi fonlar dahil ortalama yüzde 130’lara kadar çıkan zamlar uzun vadeli kalkınmayı ve üretimi olumsuz etkileyecektir
Elektrik fiyatlarındaki bu artışın yüksek orandan sanayiye yansıtılması enflasyonu yüksek seviyelere taşıyacak ve ülkemiz sanayisinin küresel piyasada rekabet gücünü azaltacaktır. Özellikle konut tüketimi için düşük uygulanan fakat sanayiye daha yüksek orandan yansıtılan bu zamların sanayi elektriğinin avantajlarını ortadan kaldırdığı gibi sanayiye yönelik yatırımları da zorlaştırıp üretimi ve ihracatı sekteye uğratması kaçınılmaz” dedi.
2022 yılında rekabet gücünü kaybedebiliriz
Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sanayi elektriği konut elektriğinin altında fiyatlandırılıyor. Ülkemizde sanayi elektriğinin konut elektriğinden daha pahalıya tedarik edildiğini belirten Ömer Karadeniz, ” Elektrik fiyatlandırmasıyla, üretimin önü açılmış olup imalat sanayini güçlendirecek temeller atılıyor. Fakat ülkemizde maalesef bu durumun tersi söz konusu.
Bu şekilde sanayide sürdürülebilir üretim çok zor. Bugün bahsi geçen girdi maliyetlerinde yaşanan artışların temel kaynağı enflasyondur. Fiyatlardaki artış devam ettiği sürece tüketici de etkilenecektir. 2022 yılında da süreç bu şekilde ilerlerse, sanayicinin kar marjı iyice daralıp eriyecek ve işletmelerimizin rekabet gücü kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.