Dünyanın en büyük planetaryumu olan Şanghay Astronomi Müzesi Cumartesi günü resmen açıldı. Müzede 300’den fazla sergi yer alıyor ve kişisel deneyimler sunuyor.
Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin bir şubesi niteliğinde açılan müze, 58 bin metrekareyi bir alanı kaplıyor.
Müze, yenilikçi mimariye, çeşitli temalara sahip sergi alanlarına, sürükleyici teknolojilere ve değerli koleksiyonlara sahiptir.
Havadan bakıldığında, müzenin ana binası, dairesel bir çatı penceresi, ters çevrilmiş bir küresel kubbe ve bir kubbe tiyatrosu olan süper bir astronomik aletler kasesine benziyor.
Güneş saatlerinin mekanizması gibi, güneş ışığı dairesel çatı penceresinden parladıkça yerdeki bir ışık noktası değişiyor ve Kuzey Yarımküre’de gün ışığının en uzun olduğu gün olan Yaz Gündönümü’nün öğle saatlerinde mükemmel bir daire oluşuyor.
Adını antik Çin mitolojisindeki güneş ve ay sembollerinden alan Xihe Kulesi ve Wangshu Kulesi, ana binanın uyduları gibi duruyor.
Gündüzleri ziyaretçiler, Xihe Kulesi’ndeki eğitici uyarlanabilir optik güneş teleskopu aracılığıyla güneşi gözlemleyebilir ve güneş lekelerinin ve güneş patlamalarının yüksek çözünürlüklü görüntülerini görebilirler.
Geceleri, diyafram açısından Çin’in en büyüğü olan çift odaklı, bir metrelik bir teleskop, Wangshu Kulesi’ndeki ziyaretçilerin derin uzayda ay, gezegenler ve gök cisimlerinin manzarasının keyfini çıkarmasını sağlar.
Şanghay’ın artık doğa, modern teknoloji ve astronomi üzerine müzelere sahip olması nedeniyle, Şanghay Astronomi Müzesi’nin açılışının bilimi teşvik etme çabaları için bir kilometre taşı niteliği taşıdığı belirtiliyor.
Ana binada gezinen ziyaretçiler, Ev, Kozmos ve Odyssey dahil olmak üzere üç temalı sergi aracılığıyla evreni kapsamlı bir şekilde anlayabilirler. Diğer birçok tesis, Çin’in astronomi araştırmalarının tarihi, Mars’ın keşfi ve çocuklar için bilimin yaygınlaştırılması gibi konulara odaklanma imkanı da sunuluyor.
Gelişmiş bir lazer performans sistemi ile 8K çözünürlüklü küresel projeksiyon; ziyaretçilerin astronomideki en son gelişmelerle ilgili gösterilerin keyfini çıkarabileceği kubbe tiyatrosuna da sahip.
Müzenin sergileri arasında ay, Mars ve Vesta’dan gelenleri kapsayan yaklaşık 70 meteorun yanı sıra Isaac Newton, Galileo Galilei ve Johannes Kepler’in eserleri gibi 120’den fazla eser koleksiyonu yer alıyor.
Müzedeki 300’den fazla sergi arasında etkileşimli sergiler yüzde 50’den fazlasını oluşturuyor. Veri görselleştirme, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve biyometri teknolojileri gibi teknolojiler, ziyaretçilerin etkileşim yoluyla astronomik ve bilimsel bilgi edinmelerine yardımcı olur.