II. Kargo, Kurye, Lojistik Zirvesi ve Fuarı (PPSE) açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, artan e-ticaret hacminin etkili bir taşımacılık ve lojistik sistemini gerektirdiğine dikkat çekti.
Posta sektörünün önemine vurgu yapan Sayan: “Deprem bölgesinde posta hizmetlerinin insanımıza yardım eli uzatmada ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gördük. Posta hizmet sağlayıcılarımız afet bölgesinde ihtiyaçların ulaştırılması konusunda büyük destek sağladılar. Yaraların sarılmasında insanımızın yanında oldular. Pandemide de posta sektörü insanımızın eli ayağı oldu. Öyle ki e-ticarete mesafeli pek çok işletme ve tüketici bu alanda faaliyetlerini yoğunlaştırdılar. Rakamlara baktığımızda, ülkemizde 2022 yılı verilerine göre e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 109 artışla yaklaşık 801 milyar TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2022 yılında e-ticaretten kaynaklı sipariş adetleri bir önceki yıla göre yüzde 43 artış ile yaklaşık 3.4 milyon adetten 4.8 milyon adede yükseldi. 2022 yılında perakende e-ticaret hacmi ise yaklaşık 460 milyar TL olarak gerçekleşti. Artan e-ticaret hacmi, beraberinde etkili bir taşımacılık ve lojistik sistemini de gerekli kılıyor. Günümüzde bir ürünü ucuz alabilmekten daha önemli olan o ürüne ulaşabilmek. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelere uygun altyapıların kurulması posta ve kargo sektörünün gelişimi için büyük önem arz ediyor. Yakın gelecekte taşımaların daha teknolojik bir hal alması kaçınılmaz. Drone ve otonom araçlarla hizmet verilmesi mevcut durumda dünyada çok kısıtlı bir hizmet olsa da yakın gelecekte bu tür gelişmelerin yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Posta ve kargo hizmeti sunan şirketlerin de teknolojiyi yakından takip ederek robotik sistemler ve dijital çözümlerden yararlanması artık bir mecburiyet oluşturuyor. Kargo, Kurye, Lojistik Zirvesi ve Fuarı posta ve kargo alanında teknolojik gelişmelerin, yeniliklerin konuşulacağı bir etkinlik. Bu etkinliğin geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum.”
PPSE’ye video ile katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise, Pandemi, e-ticaret ve dijital platformların kullanımını hızlandırmış ve bu durum posta sektöründe kullanıcı davranışlarında hızlı gelişmelere yol açmıştır. Küresel yurt içi paket hacimlerine baktığımızda 2019 ila 2021 arasında yüzde 33,6 oranında arttığını görüyoruz. Bu posta istatistiklerinde yurt ici paket açısından şimdiye kadar kaydedilen en yüksek yıllık büyüme oranı. 2021’de yaklaşık 2,26 milyar USD olan küresel posta ve paket otomasyon pazarının 2028 yılına kadar 9,6 milyar USD’ye ulaşması bekleniyor. Ülkemizde ise posta ve kargo sektörünün hızla geliştiğini, dönüştüğünü görüyoruz. 2022 yılı içerisinde kargo gönderilerinden elde edilen gelirlerin bir önceki yıla kıyasla yüzde 87 artırarak 28,9 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz. Sektörde yapılan yatırımların ise 2022 yılında 2,6 milyar TL’yi aştığı kaydediliyor. Biz de BTK olarak sektörde gerekli gördüğümüz düzenlemeleri yaparak bu ilerleyemeye destek oluyoruz. Ülkemizde halihazırda yetkilendirilmiş ulusal ve yerel düzeyde 40 hizmet sağlayıcı posta sektöründe hizmet sunuyor. Ülke genelinde 9 bin 500’i aşkın noktada şube ve acenteleri ile 90 bini aşkın personelle hizmet veriyor. Posta gönderisi hacminin 2022 yılında 1,7 milyar adet seviyede gerçekleştiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.