Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, fiber yatırımları önceliklendirerek dijitalleşmeyi hızlandırmak, ülkeyi 5G ve yeni nesil teknolojilere hazırlamak ve internet penetrasyonunu artırmak amacıyla çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.
Tarihi Yarımada gibi kazı çalışmalarının çok daha zor olduğu bir bölgeyi fiberleştirmeyi başaran Türk Telekom, fiber hane kapsamını 2022’in ilk çeyreğinde Türkiye’nin yüzde 92’sine varacak şekilde 30,6 milyona yükseltti.
Türk Telekom’un altyapısı, Türkiye’nin altyapısıdır. Türkiye’de fiber demek, Türk Telekom demektir diyen Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Fiberleşmede kat edilmesi gereken mesafenin çok büyük bir kısmını Türk Telekom tek başına almış durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın internet hızlarının artması ve fiberin yaygınlaştırılması ile ilgili göstermiş olduğu hedefi kendimize ödev olarak alıyor, Türkiye’nin fiberleşmesinde yüksek bir motivasyon ile çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, 2019 sonunda 304 bin kilometre olan fiber ağımızı 2022 ilk çeyrek itibarıyla yüzde 22,3 büyüterek 372 bin kilometreye çıkardık. 2019 sonunda 21,9 milyon olan fiber hane kapsamamızı, 2022 1. çeyrek itibarıyla Türkiye’nin yüzde 92’sini kapsayacak şekilde 30,6 milyona yükselttik. 1. çeyrek itibarıyla 9 milyonu geçen eve/binaya kadar (FTTH/B) fiber hane kapsamamız ise hızla büyümeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Fiber altyapının, aynı zamanda 5G ve ötesi mobil teknolojilerin ihtiyaç duyduğu yüksek hızı ve bant genişliğini de sağladığına işaret eden Önal, fiber altyapılarını 2000’li yıllardan beri mobil operatörlerin kullanımına açtıklarını hatırlattı.
GSMA tarafından yapılan çalışmaların fiber omurganın 5G’deki kullanım oranının 2027 yılında yüzde 42 seviyelerinde olacağını gösterdiğini hatırlatan Önal, şu anda Türk Telekom’un yüzde 43’lerdeki fibere bağlı LTE baz istasyonu oranıyla dünya standartlarına göre yüksek bir orana sahip olduğunu ve bu yönden bile 5G’ye hazır olduklarını söyledi.
Kalan fiber dönüşümün tamamlanması için 1,5 milyar dolarlık bir yatırımın yeterli olacağını belirten Önal, “Önemli kısmı zaten fiberleştirilmiş bir Türkiye için, kalanına gereken 1,5 milyar dolarlık yatırım ve binalara 250 metre mesafeye kadar ulaştırılmış fiber için ortak altyapı şirketi kurmayı tartışmaya açıyoruz. Henüz altyapı gitmemiş, yeni gidilecek bütün alanlara birlikte yatırım yapmayı hedef alan bir ortak altyapı oluşumuna her zaman evet dedik; şimdi de diyoruz. Mükerrer yatırıma karşıyız ama yeni yatırıma gidecek her türlü iş birliğine hazırız. Zaten devletin olan altyapıyı devlete, ‘Benim buyum var, ortak altyapı şirketine de ortak olayım.’ demeye karşıyız” ifadelerini kullandı.