Çevrim içi kursların amacı nedir ve bize nasıl yardımcı oluyor? Bir Apostonews hizmeti olan Quando’da yer alan Elif Özçakmak’ın yazısı, çevrim içi kurs platformları hakkında detaylı bilgi sunuyor.
Bir konuda ders almak yalnızca okullarla sınırlı değil. Artık Google, Apple gibi büyük şirketler mezuniyet şartlarını da esnetiyor. Bir alanda yetkinliğe sahip olan ve bunu insanlara öğretmekten keyif alanları, o konuyu istediği yer ve zamanda öğrenmek isteyenlerle bir araya getiren çevrim içi kurslar, pandeminin de başlamasıyla hem öğrenen hem öğreten birçok insanın hayatını değiştirdi.
Son 1,5 yılda çevrim içi bir kursa kaydolmayan kaldı mı?
Peki ya çevrim içi bir kurs vermek için ne gerekli?
🧐 MOOC (Kitlesel çevrim içi açık kurslar)
İnsanların hayatını değiştiren çevrim içi platformlar, aslında MOOC (Massive Open Online Course) diye adlandırılan ve bir konuyu öğrenmek isteyen herkese çevrim içi öğrenme seçeneği sunan bir iş modelidir.
Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan; kariyerini geliştirme, değiştirme, üniversiteye hazırlanma, kurumsal eğitimler, yaşam boyu öğrenme gibi farklı amaçlarla MOOC platformlarını kullanıyor. Bu platformlar için içerik üretenler; öğrencilerin ilk yazılım geliştirme projesine, birilerinin zam almasına, hobi edinmesine, iş kurmasına ve daha birçok şeye yardımcı oluyor.
Bir konuyu öğrenmek istiyorsanız MOOC platformlarından birine giriyorsunuz. Milyonlarca seçenek arasından eğitmeni, kursun uzunluğunu kendiniz seçebiliyor ve kendi takviminize göre eğitimi tamamlıyorsunuz.
🔍 Problem
“Olduğun yer ile olmak istediğin yer arasında bir boşluk var.”
Kendinizi geliştirmek, farklı bir alana geçmek veya bir yetkinlik edinmek istediğinizde; her zaman bütçe ve takviminize uyan, yaşadığınız yerde açılmış bir kurs bulmak kolay olmuyor.
💡 Çözüm
Çevrim içi kurslar, sizi olmak istediğiniz yere götüren köprülerdir.
Bu platformlarla öğrenmek istediklerinizi kendi ideal hızınızda, deneme yanılma yoluyla veya istediğiniz şeyi daha önce yapmış birinden öğrenebilirsiniz. Üstelik dünyanın dört bir yanından sizinle birlikte öğrenen insanlarla etkileşim fırsatınız bile olabilir.
🔮 Kehanetler
• MOOC platformları, fenomen eğitmenlere sponsor olabilir. Örneğin, YouTube fenomeni olan ve çevrim içi kurslar veren Ali Abdaal, Notion’dan sponsorluk alıyor. Fenomenler, eğitim platformlarına dokümantasyon ve dağıtım sağlıyor.
• Daha fazla “edutainer” (educate+entertainer) görebiliriz. Carl Sagan, Richard Feynman ve Neil deGrasse Tyson gibi ünlü eğitmenler, hikâye anlatmanın gücünü çok iyi anlamışlardı. Bu ekosistem için engeller azalıyor ve en iyiler zirveye çıkıyor. TikTok’ta bile yeni öğretici kısa video formatları ortaya çıkmaya başladı.
• Duolingo gibi etkileşimli ve uyarlanabilir platformların sayısı artabilir. Kişiselleştirilmiş, oyunlaştırılmış ve kişilerin kendi öğrenme hızında öğrenebileceği eğitimler, düşük maliyetlerle sunuluyor.
💭 Öneriler
• İlk dersi canlı yapın. Kursu yayımlamadan önce hızlıca birilerinden geri bildirim alın. Sorulara, gerçek dünyadaki derslerin sıkıntılarına ve geri bildirimlere göre müfredat oluşturun ve içeriği geliştirin.
• Piyasaya giriş riskini azaltmak için ön satış iyi bir seçenek. Bunu, kursun beta sürümüyle ilgili bir geri bildirim almak için kullanın. Kelimelere değil, cüzdanlara güvenin.
• Kursun bir çıktısı olsun. Kapanış projesi tasarlayın. İçeriğinizin dinleyicileri harekete geçirmesini sağlayın.
• Bir değer merdiveni oluşturun. İnsanlara farklı aşamalarda blog yazıları, kitaplar ve eğitim kampları gibi içeriklerle yardımcı olun ve gelirinizi çeşitlendirin.
• Kursunuzu versiyonlayın. Her versiyon yayımlandığında bunu kitlelerinize duyurun.
• Son olarak kurs hazırlamak için yeterli yetkinliğe sahip değilim diye düşünmeyin, en iyi eğitmenler henüz kariyerinin başlangıç aşamasında olup taze bilgiye sahip olanlardır çoğunlukla.
🌎 Platformlar
• Khan Academy – Lise öğrencileri için matematik, sanat, bilgisayar, ekonomi, fizik, kimya gibi alanlarda ücretsiz çevrim içi dersler sunuyor.
• Coursera – Üniversitelerden ve şirketlerden sertifikalı eğitimleri burada bulabilirsiniz.
• Egghead – Orta ve ileri seviye yazılım geliştiriciler için dersler bulunuyor.
• MasterClass – Ünlü isimlerden eğlenceli eğitimler sunuyor.
• Udemy – Kendi hızında öğrenmek isteyenler için farklı seçeneklerle sunulan eğitimler sunuyor ve bu eğitimler için bir pazar yeri işlevi görüyor.
🛠 Araçlar
• Podia – Kurslar, internet seminerleri, üyelikler ve diğer dijital ürünleri kolayca satmak için uygun araçları sağlar.
• Teachable – Çevrim içi kurslar ve koçluk hizmetleri sunar.
• Thinkific – Çevrim içi kurslar ve üyelik siteleri oluşturmanıza yardımcı olur.
• Gumroad – Yazılım, uygulama, animasyon, kurs gibi dijital ürünleri doğrudan kullanıcıya satma imkânı sağlar.