CEO, açılımı “Chief executive officer” veya tam Türkçe karşılığı olarak icra kurulu başkanıdır. Bir şirketin veya kuruluşun en üst düzey yöneticisinin ünvanıdır. Bu kişiler, bir işletmenin genel operasyonlarını ve kaynaklarını yönetir. Yönetim kurulu üyeleri ve hissedarlarla iletişim kurar ve genellikle şirketlerin yüzü olarak bilinirler.
CEO ne yapar?
İşletmedeki en üst düzey yönetici olarak CEO, şirketin birincil karar vericisi olarak görev yapar. Stratejik kararlar vermek adına şirkette çalışanların, yöneticilerin işbirliğini ve emir-komuta zincirini göz ardı ederek müdahale edebilir.
Bir şirketin nasıl çalıştığına bağlı olarak, bir CEO diğer yöneticilerin, çalışanların ve hatta bir holdingin başkanlarının operasyonlarını denetleyebilir. Ayrıca bir şirket ile yönetim kurulu arasında ana bağlantı görevi görürler. Günlük faaliyetlerin bir şirketin yönetim kurulu tarafından oluşturulan şirket politikalarına uymasını sağlarlar.
CEO, genellikle kuruluşun yüzü olarak görüldüğü için kamuya yönelik sorunlara odaklanır. CEO’nun halkla sık sık etkileşime girdiğinde, kuruluşları bu popülariteden yarar görebilirler.
CEO’lar, paydaşlar ve mali destekçilerle ilişkiler kurarlar. Yeni kaynaklar yaratma çabalarına katılır ve yönetici düzeyinde işletmenin finansmanını denetler. Genellikle günlük evrak işleriyle uğraşmayacak olsalar da, medya ilişkilerinin yönetimini idare edebilir, medyada yer alabilir, ortaklıklarına ve sosyal yardım hareketlerine katılabilirler.
Küçük şirketlerde, bazı CEO’lar daha farklı hedeflere sahip olabilirler. Doğrudan halkla ilişkilerle ilgilenmekten çok iç operasyonlara odaklanmayı tercih ederler. Bu kişiler, şirkete yön vermek, hedefleri değerlendirmek ve yeni hedefler geliştirmek için çalışanlarla ve diğer yöneticileriyle birlikte çalışırlar. Bütçeleri ve harcamaları yönetmek ve büyümeyi hızlandırmak için finans ekibiyle yakın bir şekilde çalışırlar.
Nasıl CEO olunur?
Elindeki büyük güç ve büyük sorumluluğun yanı sıra önemli maddi ödüller sunan bir görevdir. Basamakları tırmanmak zaman, deneyim ve sıkı çalışma gerektirir. CEO’ların çoğu çalışma hayatlarının yıllarını bu pozisyonu elde etmeye adar.
Kendi kurduğunuz şirketin CEO’su olma ihtimaliniz yoksa ilk adım olarak bir lisans derecesine sahip olmanız gerekir. İşletme, İletişim, sosyal bilimler veya benzeri bir alanda bir diploma, potansiyel bir CEO’ya uygun bir başlangıç olacaktır.
Lisans programlarını tamamladıktan sonra, birçok CEO finans, hukuk veya işletme alanlarında yüksek lisans programı tamamlarlar. Bir işi yürütmenin, kurumsal stratejinin, liderliğin, proje yönetiminin ve daha fazlasının karmaşıklığını öğrenmek için iyi bir akademik eğitim olacaktır.
Eğitimin ardından, alt yönetim, idare veya benzer rollerde giriş seviyesi bir pozisyonla seçtikleri iş alanında deneyim kazanmaya ihtiyaçları vardır geleceğin CEO’larının. Belli bir deneyime sahip olduktan sonra orta ve üst yönetimdeki rollere başvurarak daha fazla deneyim kazanmayı hedeflemelidirler.
Çoğu CEO işi, genellikle üst düzey yönetici pozisyonlarında en az 10 yıllık deneyim gerektirir.
CEO olmak hangi becerileri gerektirir?
Şirketlerin işleyişi, iç operasyonları, insan kaynakları ve gene lyönetim hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olmak gerekir. Müzakere ve ikna becerilerine, öz güvene , detaylara dikkat etmeye ve hedef belirleme ve uygulama becerilerine sahip olmak gerekir.
Bir CEO’nun ana sorumlulukları, her düzeyde iletişimi içerir. Çalışanlar, yönetim kurulu üyeleri ve halkla iletişim. Etkili iletişim kurabilmek, çeşitli liderlik becerileri kullanabilmek ve sosyal sorumlulukları anlamak da iletişim tanımına giriyor.
Her kuruluşta bu kişinin sorumlulukları büyük ölçüde farklılık gösterir, ancak genel olarak kuruluşa yön vermek, problem çözmek ve somut kararlar vermektir.
Bir CEO için kariyer yolu nedir?
Her CEO’nun takip ettiği yol farklıdır. Bir CEO’nun ne tür bir işletmeyi yönetmek istediğine ve deneyiminin ne olduğuna bağlı olarak değişir. Birçoğu gerekli eğitimleri alarak ve belirli bir süre içinde yönetim kademelerinde yükselerek başlasa da, bazıları kendi işlerini kurarak bu göreve adım atıyorlar.
Şirket içinde terfi ettirilerek bu göreve gelebileceğiniz gibi dışarıdan işe alarak da bu pozisyonu doldurmak isteyen işletmeler vardır. CEO’lar genellikle şirketin yönetim kurulu ve hissedarları tarafından seçilir. CEO’lar genellikle şirketlerin yönetim kurulu başkanı olarak da yer alır. Bu pozisyona başkan veya genel müdür de denir.
Finans yönetimi, teknik hizmetler, halkla ilişkiler gibi farklı operasyon alanlarında uzmanlıklar da bir kariyer yolu olabilir. Nerede uzmanlığınızın olduğuna bağlı olarak, farklı şirketlerin ihtiyaçlarına uygun olanı bulmak işe alım kararını etkiler.