Sürdürülebilirliğin gezegen için kaçınılmaz olduğunu gören şirketler, güvenli bir şekilde parçalanabilen doğal, yenilenebilir malzemelerden yapılmış plastiklerin üretimini hızlandırmak için yatırımlarını artırıyor.
Biyoplastikler, petrol veya gaz yerine şeker ve nişasta gibi kaynaklardan elde ediliyor ve üretiminde herhangi zehirli bir atık oluşturmuyor. Vücuda zarar vermeden çözünen biyoplastik iplikten yapılmış dikiş ipleri tıbbi uygulamalarda uzun süredir kullanılıyor.
Mısır, şeker, bitkisel yağlar gibi yenilenebilir malzemeler kullanan biyoplastik endüstrisi, yaklaşık 600 milyar dolarlık küresel plastik pazarında büyük bir paya sahip olmayı umuyor. Biyoplastikler, şimdilik küresel plastik üretiminin yüzde %1’ini oluşturuyor. Biyoplastikler, suda 6 ay ve toprakta 2 yıl içinde biyolojik olarak parçalanabiliyor.
Fosil yakıtlardan üretilen plastikler birçok sektörün gelişiminde önemli bir role sahip olsa da, her yıl yüz milyonlarca ton sera gazı üretimine neden olarak dünyanın önde gelen çevresel tehditlerinden biri olarak görülüyor.
1950’lerden bu yana fosil yakıtlardan üretilen plastiklerin sadece yüzde 9’u geri dönüştürülebildi. Geri kalanı ise gömülüyor, bu nedenle toprak ve su yollarını kirletiyor.
Bir piyasa araştırmasına göre, biyoplastik üretimine dünya çapında yapılan yatırım 2022’nin ilk üç ayında 500 milyon dolara ulaştığını gösteriyor. Başka bir araştırmaya göre, 2021 yılında 10,5 milyar dolara ulaşan biyoplastik pazarının 2028’de 29 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.