1972 yılında ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’den (MIT) bir grup araştırmacı, 21. yüzyılda mevcut endüstriyel medeniyetin sonunun geleceği tahmininde bulunmuştu.
Mevcut veriler, yayınlandığı zaman çok sert eleştirilen bu çalışmanın şimdiye kadar tuttuğunu gösteriyor.
Yale Journal of Industrial Ecology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, raporun yayınlandığı 1972 yılından bu sana işlerin nasıl gittiğini inceledi ve 2040 kadar erken bir tarihte, medeniyetin çöküşünü görebileceğimiz sonucuna vardı.
Ancak çalışmada, dünyanın kaynaklarını şu andaki gibi kullanırsak bu felaketle karşılaşacağımız, yani bazı şeyleri değiştirirsek bu senaryodan kaçış şansımızın olduğu da ifade ediliyor.
Felaket senaryosunda ne kadar yol alındı?
Yeni araştırmada, 1972 yılında yapılan tahminin bugüne kadar ne kadar tuttuğu incelendi. Bunun için mevcut ekonomik veriler ve kaynak kullanımı verileri yapılan tahminle kıyaslandı.
Araştırmanın yazarı Gaya Herrington, “Hangi senaryoların bugünkü ampirik verilere uyduğunu incelemek istedim. Bu dünya modelini ortaya koyan kitap, 1970’li yıllarda en çok satan kitaplar arasındaydı.
Şimdi ise aradan geçen sürede, anlamlı bir karşılaştırma yapmayı mümkün kılacak kadar ampirik veri birikti. Şaşırdığım nokta, böyle bir çalışmayı kimsenin yapmamış olması. Bu eksiklik nedeniyle, böyle bir çalışma yapmak istedim” diye konuştu.
KPMG firmasında Sürdürülebilirlik ve Dinamik Sistemler Analiz Lideri olarak çalışan Gaya Herrington, çalışmayı Harvard’da yaptığı yüksek lisans tezi kapsamında, bağımsız şekilde yürüttü.
Gaya Herrington, “medeniyetin çöküşü” ile insanlığın tamamen yol olmayacağını, ancak bu çöküşün ekonomik ve endüstriyel büyümenin duracağını ve şu andaki yaşam tarzımızı yok edeceğini ifade etti.
Kaynak: gidahatti.com