ABD’de arka arkaya iki bankanın iflas etmesinin ardından Avrupa’daki sorun ise UBS’in Credit Suisse’i devlet destekli bir anlaşma kapsamında satın alması ile hafiflemişti. Ancak problemlerin bu kez Deutsche Bank ile devam etmesi piyasaların haftanın son işlem gününü zayıf bir zeminde noktalamasına neden oldu. Ayrıca ABD’nin Rus oligarkların yaptırımlardan kaçınmalarına yardımcı oldukları gerekçesiyle Avrupa bankalarına yönelik soruşturma başlattığına yönelik haberler de dikkat çekti. ABD Hazine Bakanı Yellen’ın mevduat sigortalarını genişletmeyi düşünmediklerini belirtmesi ve Fed Başkanı Powell’ın bu yıl bir faiz indirimi öngörmediklerini ifade etmesi de piyasalarda negatif karşılanan haber başlıkları arasında yer aldı.
Geçtiğimiz hafta Fed 25 baz puanlık artırıma giderken merkez bankasının politika faizinde zirve seviyeye yakın olduğu tahmin ediliyor. Ancak, enflasyonun bu beklentilerin gerçekleşmesine ne derece izin vereceği henüz net değil. Özellikle Fed’in atacağı adımların ön planda olduğunu düşünürsek Cuma günü ABD’de açıklanacak olan PCE rakamları yakından takip edilecektir. Manşet PCE endeksinde yıllık bazda %5,4’ten %5,1’e doğru bir geri çekilme öngörülse de çekirdek rakamda değişim beklenmiyor (%4,7).
BoE ise yüksek enflasyon rakamını takiben 2’ye karşı 7 oyla politika faizini 25 baz puan artırma kararı almıştı. Merkez Bankası’nın sonraki toplantıda artırımlara ara vermesi beklense de toplamda bir 25 baz puanlık artış daha öngörülüyor. Bu kapsamda BoE Başkanı’nın bugün London School of Economics’te yapacağı konuşma dikkatle izlenecektir. Konuşmada özellikle faiz oranlarının daha fazla yükselme potansiyeli konusunda ipuçları aranacak.
Diğer taraftan bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılar Fed’e dair beklentileri de önemli ölçüde değiştirmiş durumda. Mayıs ayında faiz oranlarında değişiklik beklemeyen piyasalar sonraki aylarda ise her toplantıda 25 baz puanlık indirime giderek daha fazla ihtimal vermeye başladı. Fakat indirim ihtimallerinin %70’in altında olması piyasalarda şimdilik çok güçlü bir fiyatlama oluşmadığını da gösteriyor. Öyle ki Fed’in piyasa beklentisine paralel adımlar attığı dönemlerde beklentilerin %70’in üzerinde olduğunu görüyorduk. Dolayısıyla mevcut fiyatlamalar piyasalarda da belirsizliğin yüksek olduğunu gösteriyor.
Küresel piyasalarda bankacılık sektörüne dair riskler varlığını sürdürürken doların haftanın son işlem gününü gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında güçlü bir zeminde tamamladığını gördük. Son dönemde yukarı yönlü eğilimin güç kazandığı USD/TL’de ise tepkiler küçük çaplı da olsa devam ediyor. Kısa vadede bu görünümde anlamlı bir farklılık görmeyi beklemiyoruz İçeride bu hafta piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığı bulunmazken seçim gündemi ön planda kalmaya devam edecektir.
Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ise Cuma günü Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne dair bir güncelleme yapması bekleniyor. Kurum son olarak Eylül 2022’de negatif olan görünümü durağana, B+ olan kredi notunu B’ye çekmişti. Mevcut durumda S&P’nin Türkiye’ye verdiği kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında yer alırken açıklama yapılması durumunda notta veya görünümde herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Hatırlanacağı gibi Fitch de ay içindeki güncellemesinde kredi notunda ve görünümde değişiklik yapmamıştı.
Geçtiğimiz hafta genel olarak zayıf bir tablo ortaya koyan BIST 100 endeksi haftayı da %2 oranında kayıpla noktaladı. Yurt dışı piyasalarda bankacılık sektörü etrafında genişleyen endişelerin varlığını koruması halinde Borsa İstanbul’un anlamlı bir toparlanma göstermesi kolay olmayacaktır. Bu nedenle daha iyimser bir tablo ortaya çıkması için küresel piyasalardaki baskının hafiflemesi gerektiğini düşünüyoruz. Teknik açıdan bakmak gerekirse endeks geçen haftayı zayıf bir zeminde tamamlamış olsa da 5000 puanın üzerinde kalınmış olmasını önemli buluyoruz. Bu noktanın üzerinde kalındıkça 5060 ve 5180 puan seviyelerini ilk direnç noktaları olarak takip edeceğiz. Aşağıda ise 5000 ve 4900 ilk önemli destekler olarak kalmaya devam ediyor.
Haftanın ajandası
27/03 – Almanya Ifo Endeksi (11.00)
27/03 – Dallas Fed İmalat Endeksi (17.30)
27/03 – Türkiye Kapasite Kullanım Oranı (10.00)
27/03 – Reel Kesim Güven Endeksi (10.00)
30/03 – Almanya öncü TÜFE (15.00)
30/03 – ABD 4Ç22 GSYH (15.30)
30/03 – ABD İşsizlik Maaşı Başvuruları (15.30)
30/03 – Türkiye Ekonomik Güven Endeksi (10.00)
30/03 – TCMB PPK Özetleri (14.00)
31/03 – Türkiye Dış Ticaret Dengesi (10.00)
31/03 – Euro Bölgesi öncü TÜFE (12.00)
31/03 – ABD PCE Endeksi (15.30)
31/03 – Chicago PMI Endeksi (16.45)
31/03 – Michigan Tüketici Güven Endeksi (17.00)
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.