2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9,7 milyara çıkması bekleniyor ve bu nüfusun besin ihtiyacını karşılamak bir hayli zor olacak. Endüstriyel gelişme ve kentleşme nedeniyle her gün ekilebilir arazileri kaybediyoruz. 2015 yılında bilim insanları, Dünya’nın ekilebilir alanlarının üçte birini son 40 yılda kaybettiğini bildirdi.
Önümüzdeki 40 yıl içinde daha ne kadar kaybedeceğimizi bilmiyoruz. Artan nüfus nedeniyle artan gıda talebi ve sürekli azalan ekilebilir araziler, karşı karşıya olduğumuz en büyük zorluklardan birini oluşturmaktadır.
Bu nedenle dikey tarım çiftliklerinin, geleneksel tarıma göre daha az alanda, daha az su ve gübre kullanımı ve led ışıklar altında kontrollü üretimi ile bu zorluğun üstesinden gelebileceğine inanılıyor.
Dikey tarım teknolojileri pek çok ülkede uygulansa da henüz çok yeni bir teknolojidir.
Danimarka, Kopenhang yakınlarındaki Taastrup bölgesinde Avrupa’nın en büyük rüzgar enerjisi ile çalışan dikey çiftliği inşaatının ilk aşaması 6 aylık bir çalışmanın ardından tamamlandı.
Asya ve Avrupa’da dikey çiftlikler işleten Tayvan merkezli bir şirket olan YesHealth Group’un tescilli teknolojilerini içeren Nordic Harvest çiftliği, robotik,hidroponik ve 20.000’den fazla LED ışık kullanarak 7.000 metrekarelik bir tesiste 14 kattan oluşan raflarda üretim gerçekleştirecek.
Şirket, bitkileri minimum suyla ve pestisit kullanmadan, nihai verimlilik ve entegre hidroponik teknoloji için LED ışıkları geliştirdi. Bununla birlikte tüm tesis rüzgar enerjisiyle çalışacak.
Dikey çiftlik ayrıca tümü Nordic Harvest’in proses akışı ve paketleme tasarımıyla entegre olan 5.000’den fazla veri noktasını işlemek için akıllı bir yazılım içerecek.
Nisan 2020’de inşaatına başlanan proje için üretimin 2021’in ilk çeyreğinde başlaması ve kârın ilk yıl içinde olması bekleniyor. Mali tahminler, ölçek büyütme modeline dayalı olduğundan dikey çiftlik, 2021’in ilk çeyreğinde 200 metrik tonluk yıllık kapasiteden aynı yılın dördüncü çeyreğinde 1.000 metrik tonluk yıllık kapasiteye genişleyecektir. Başarısının, onu büyüyen dikey tarım endüstrisi için bir fizibilite modeli haline getireceği belirtiliyor.
YesHealth Group’un CCO’su Jesper Hansen, “Bu, Avrupa’ya uzanmamızın önemli bir adımı ve önümüzdeki yıllar için dikkatlice planladığımız küresel genişleme planımızla uyumlu,” diyor.
Nordic Harvest’in kurucusu ve CEO’su Anders Riemann, “Dikey tarım, Danimarka’nın üretilen tarımsal ürün birimi başına CO2 emisyonlarını azaltmasına yardımcı oluyor ve bu nedenle Nordic Harvest olarak, Danimarka’nın 2030’da sera gazlarında % 70’lik bir azalma sağlaması gerekliliğine, son derece ihtiyaç duyulan yeşil tarıma geçiş ile yardımcı oluyoruz” diyor.
Proje, Avrupa ve Asya’da daha fazla dikey çiftliklerin potansiyel inşası için önemli bir adım olmasının yanı sıra daha az kaynakla güvenli, yüksek kaliteli gıda üretebilen,sürdürülebilir tarım sistemleri için bir ilham kaynağı olarak hizmet ediyor.