Ulusal ve uluslararası arenada film endüstrisinin oyun kurucularını bir çatı altında buluşturmaya hazırlanan ülkemizin ilk, Avrupa’nın ise en büyük film platosu, İstanbul Büyükçekmece’de yaklaşık 400 bin metrekarelik alana inşa ediliyor.
MIDWOOD tarafından inşa edilen MIDWOOD İstanbul Film Stüdyo Kompleksi, 200 milyon dolar yatırım değerine sahip ve Türkiye’nin uluslararası arenada ilk film platosu olma özelliği taşıyor.
Dünya sinemasına hizmet üretecek olan çeyrek milyar dolarlık kompleksin hizmet vermeye başladığı andan itibaren 1 milyar dolarlık bir değere ulaşması öngörülüyor. Yıllık toplam 300 milyon dolar değerinde film endüstrisine yönelik üretim kapasitesi bulunan projenin yaratacağı katma değer ile Türkiye ekonomisine yıllık 200 milyon dolar değerinde döviz girdisi sağlaması bekleniyor.
MIDWOOD Stüdyoları, aynı anda 4 Hollywood prodüksiyonu ile eş zamanlı çekim yapmaya imkân tanıyan ve ayrıca 6 adet Bollywood, Chinawood ile Avrupa ve Türk sinema endüstrisi olmak üzere aynı anda 10 film için komple hizmet üretebilecek. Böylelikle senede toplam 15’i büyük Hollywood prodüksiyonu olmak üzere diğer kategorilerde ise 35 farklı prodüksiyon çekme kapasitesi ile yılda 50 film çekilebilecek bir kapasiteye ulaşacak.
Film platosu hakkında konuşan MIDWOOD İstanbul Film Stüdyo Kompleksi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet San,
“Medeniyetlerin buluşma noktası olan İstanbul gibi bir Dünya başkentinde, dünya platformundaki film endüstrisine A’dan Z’ye tam ve eksiksiz hizmet üretecek olan MIDWOOD’u tam anlamı ile bir Türk projesi ve Türk yatırımı olarak tamamlama kararlılığındayız.”
Avrupa seyircisi yerel yapımları tercih ediyor
Avrupa’da film endüstrisi, uzun metrajlı film sayısının 2421 ile rekor seviyeye ulaştığı 2019 yılına kadar büyüme trendini sürdürdü. 2019 yılında İtalya, üretim hacminin en büyük payını oluşturdu. Hindistan veya Çin gibi diğer önde gelen film pazarlarıyla rekabet edemese de, Avrupa prodüksiyon faaliyeti pandemi öncesinde gözle görülür şekilde hızlanmıştı.
Pandemi döneminde Hollywood filmlerinin eksikliği, izleycilerin odağını ve ilgisini Avrupa yapımlarına doğru kaydırmıştı. Yerli filmler, Avrupa’da pazar payı olarak zirveye ulaştı. Türkiye’de 2020 yılında gişe gelirlerinin yüzde 80’ini yerli filmler oluşturdu.