Hindistan tüm kripto paralar ve dijital varlık transferlerinden %30 vergi alacağını açıklarken, Tayland şu an için %15 kripto para sermaye kazancı vergisini, yoğun muhalefet nedeniyle askıya almaya karar verdi.
Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman Salı günü yaptığı bütçe konuşmasında, kripto para ve dijital varlık transferlerinden elde edilen gelirden %30 vergi alınacağını söyledi. Kripto para vergisi, aynı zamanda NFT’ler için de geçerli olacak.
Yüksek oranda vergilendirme, Hindistan hükümetinin kriptoları tamamen yasaklanmayacağı sinyalini verebilir. Kripto üzerine getirelecek %30’luk vergi, Hindistan’da hisse senedi ve benzeri varlıklar için geçerli olan %15’lik sermaye kazancı vergisinin iki katına denk geliyor.
Maliye Bakanı ayrıca, Hindistan Merkez Bankasının 2022-2023 mali yılında Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) çıkaracağını da duyurdu.
Tayland geri adım attı
Ocak ayında açıklanan %15 kripto para sermaye kazancı vergisi, ülkedeki kripto taraftarlarının güçlü eleştirilerini dile getirmesinin ardından kaldırılmaya karar verildi. Ülkenin yetkilileri, kripto ticareti ve madenciliği dahil olmak üzere vergi koymayı planlamıştı.
Tayland Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu, kripto üzerindeki düzenleyici çabalarını bir süredir artırıyordu. Ülkede, şaka coinler ve NTF’ler yasaklanmış durumda. Kripto vergisi için geri adım atılsa da, görünen o ki kripto piyasası bir şekilde vergilendirilecek.
Tayland Merkez Bankası, bireyler ve işletmeler için kripto faaliyetlerini düzenlemek için yeni önlemler oluşturacağını belirtti.
Birçok ülke, kripto varlık sınıfı için vergi planlıyor
Türkiye’de yıllık ticaret hacmi 500 milyar dolara ulaşan kripto para ve dijital varlıklar için düzenleyici çalışmalarda sona yaklaşıldı.
Çalışma ile, kripto para ve dijital varlık pazar yerlerine sermaye şartı getirme ve bireysel yatırımcılardan vergi alınmaması görüşü ağır basıyor.
Güney Kore de kripto piyasalarını düzenlemenin yollarını arıyor. Vergi planlarına karşılık yoğun muhalefetin ardından, Güney Kore hükumeti planlarını 2023 yılına erteledi.