Altın ve gümüş gibi kıymetli maden piyasalarını değerlendiren rapor, merkez bankalarının faiz artırımlarında hız kesmesi, doların alım gücünde ve küresel risk iştahındaki zayıflama; 2023 yılında altın ve gümüşü yeni rekor seviyelere çıkaracağını öngördü.
Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş tarafından hazırlanan “Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri” raporu, yatırımcıların “güvenli liman” olarak kabul ettikleri altının geçen yıl bu rolünü gerçekleştiremediğini, ancak 2023 yılında ons bazında 2000 doları aşarak yeni bir rekor seviyeye çıkmasının beklendiğini vurguladı.
Altının yanı sıra gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin getirileri anlamında pozitif bir yıl olması bekleniyor.
Geçen yılı artıda kapatan ve bu yıla 23,96 dolar/ons seviyesinde başlayan gümüşe olan fiziki talep arttı. Artan taleple stokların azalmasının bağlı olarak 2023 yılında gümüş fiyatlarının artacağı belirtilen raporda, “Elektrikli araçlardan, 5G teknolojisine, güneş enerjisinden birçok yeni teknolojiye kadar kullanım alanı artan beyaz maden, artan talep karşısında zayıflayan arz yapısıyla dikkat çekiyor. COMEX ve LBMA kasalarından gümüş çekimlerinin arttığı gözlemlenirken önümüzdeki günlerde stoklardaki bu azalışın gümüş fiyatlarına yansımasını bekliyoruz” değerlendirmesi yapıldı. Raporda, bu koşullarda bu yıl gümüşün yeniden 35 dolar/ons seviyesine kadar çıkmasını beklendiği vurgulandı.
Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri” raporunda, geçen yıl arz tarafındaki kaygıların etkisiyle yatırımcılarına en fazla getiri sağlayan kıymetli maden olan platine, bu yılda benzer nedenlerle ilginin devam edeceğinin beklendiği belirtiliyor. Raporda, “ Özellikle yeşil enerji konusunda, ülkelerin yatırımlarının platin kullanımını artırması beklenirken, hidrojen enerjisi yatırımları da platine ivme kazandıracak önemli unsurlardan biri olacak. Diğer taraftan Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi dolayısıyla paladyumun arzına dair yaşanacak sorunlar, platini muadil olarak kullanılmaya itiyor. 2023 yılında platinin 1200 dolar/ons seviyesine yükselmesini bekliyoruz” denildi.
Raporda, paladyumun ise Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla 3019 dolar/ons ile rekor seviyelere çıkan platinin bu seviyelerde tutunamadığı ve resesyon beklentilerinin de etkisiyle yılı en fazla değer kaybeden kıymetli maden olarak tamamladığının hatırlatıldı. Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri” raporunda,” Paladyumun yüzde 80’i otomotiv endüstrisi tarafından kullanılıyor. 2023 yılının ortasına doğru toparlanması beklenen otomobil endüstrisiyle birlikte paladyum fiyatları da ivmelenecektir. Bu nedenle paladyumun Rusya karşı uygulanan metal yaptırımlarına rağmen bu yıl, 2000 dolar/ons seviyesinin üzerine yenide çıkacağını öngörüyoruz” değerlendirmesi yapıldı.
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.