Türkiye çelik sektörüne uygulanan vergileri kaldırmasını, ABD ise dijital hizmet vergisinin kaldırılmasını istiyor.
ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Türkiye’nin ticaret bakanına, OECD liderliğindeki müzakerelerde varılan daha geniş bir çok taraflı anlaşma ile bağlantılı olarak ülkelerin bireysel dijital hizmet vergilerini kaldırmasının kritik olduğunu ifade ettiği buna karşılık Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da çelik sektörüne uygulanan vergilerin kaldırılmasını istediği belirtiliyor.
Reuters’in yaptığı habere göre, ABD Ticaret Bakanlığı ofisinden Perşembe günü yapılan açıklamada, Tai’nin Türk Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile yaptığı sanal toplantıda dijital hizmet vergileri, Türkiye’deki ABD şirketlerine erişimin iyileştirilmesi ve diğer konuları ele aldığı belirtildi.
OECD ve G20 ile bağlantılı
Temsilci Tai, ABD’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve G20 süreçleriyle bağlantılı bireysel DST’lerin kaldırılmasını kritik olarak gördüğünü belirtti.
Çok taraflı forumlardaki müzakerelerin dijital hizmet vergileriyle ilgili sorunları çözmek için en iyi fırsatı temsil ettiği görüşünü dile getirdi.
Türkiye Ticaret Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Muş’un Ankara’nın “ABD tarafından çelik sektöründe uygulanan ek vergilerin kaldırılması” talebini tekrarladığını söyledi.
Türkiye’nin çelik sektöründe OECD bünyesinde yürütülen istişare süreçlerine işaret ederek, ABD’den ek tarife uygulanmamasını istediği belirtildi.
130 ülke anlaşmıştı
130’dan fazla OECD üyesi, bu yaz, şirketlerin vergilendirileceği yerler konusunda yeni kurallar üzerinde çalışmak, en az yüzde 15’lik bir vergi oranı benimsemek ve yeni vergilendirme hakları lehine ulusal dijital hizmet vergilerini düşürmek konusunda anlaştı.
G20 liderleri anlaşmayı 28-29 Ekim’de Roma’da yapılacak bir zirvede tamamlamaya çalışıyor.
ABD Ticaret Temsilciliği, Haziran ayında, Türkiye dahil olmak üzere altı ülkeden dijital hizmet vergileri üzerinden 2 milyar doları aşan ithalata yüzde 25 tarifeler açıkladı, ancak uluslararası vergi müzakerelerinin devam etmesine zaman tanımak için vergileri derhal askıya aldı.
ABD hükümeti, bu tür bireysel vergilerin ABD şirketlerine karşı ayrımcılık yapacağı sonucuna varmıştır.
Temsilci Tai ve Bakan Muş’un ayrıca, aşırı kapasiteye özellikle odaklanarak, piyasa dışı ekonomilerin ortaya çıkardığı zorlukların üstesinden gelmeyi ve Dünya Ticaret Örgütü’nde reform yapma çabalarını da görüştüklerini söyledi.
Kaynak: Reuters