ABD’de Ekim ayında manşet enflasyon yıllık bazda %7,7 (beklenti: %7,9), çekirdek enflasyon ise %6,3 (beklenti: %6,5) artış gösterdi. Beklentilerden düşük gelen veri faiz artırımlarının hız keseceğine yönelik algının güç kazanmasını sağlarken risk iştahını destekliyor. Piyasalar veri öncesinde Fed’den Aralık ayında 50 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyordu. Bu beklenti geçerliliğini koruyor. Ancak verinin yüksek gelmesi durumunda Fed’in bir kez daha güçlü bir artırım yapma ya da daha küçük ölçekli ama daha uzun süreli artırımlar yapma ihtimali doğabilirdi. Dolayısıyla açıklanan veri bu yöndeki endişelerin ortadan kalkmasını sağladı. Buradan yola çıkarak artık faiz artırımlarının hızının Aralık ayından itibaren azalacağını çok daha rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Piyasalar 14 Aralık’taki FOMC toplantısı öncesinde 13 Aralık’ta bir enflasyon rakamı daha görecek.
ABD enflasyon rakamının ardından bugün ise Michigan tüketici güven endeksini takip edeceğiz. Ancak endeksin kendisinden ziyade daha çok 1 ve 5-10 yıl vadeli enflasyon beklentilerinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Öyle ki enflasyon beklentilerinde de aşağı yönlü eğilim görülmesi durumunda bunun risk iştahına pozitif yansıması sürpriz olmayacaktır. Mevcut durumda 1 yıllık enflasyon beklentisi %5,0, 5-10 yıllık enflasyon beklentisi ise %2,9 seviyesinde bulunuyor.
Dolar karşısında kuvvetli görünüm
USD ABD ara seçim sonuçlarının hızlı bir şekilde belli olmamasına ilk etapta verdiği negatif tepkiden sıyrılsa da bu kez TÜFE rakamının piyasa beklentisine kıyasla çok daha düşük bir tablo ortaya koymasının baskısı altında kaldı. Verilerin Fed’in kuvvetli faiz artırımları yapma gereksinimini büyük ölçüde ortadan kaldırması gelişmekte olan ülke para birimlerinin dün oldukça kuvvetli bir görünüm sergilemesin sağladı. Verinin ardından USD/TL 18,50’nin altını test etse de teknik açıdan TL lehine eğilimin güç kazanması için ilk etapta 18.45’in altında kapanışlar yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareket
Yukarı yönlü eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi ABD TÜFE verisinden aldığı destek ile direnç bölgesi olarak öne çıkan 4400-4425 puan bandının üzerinde kapanış yapmaya başladı. Endeksin kazanımlarını koruyarak bu bölgede tutunmayı başarması durumunda yukarı yönlü hareket alanının genişleyeceğini düşünmeye devam ediyoruz. Böyle bir senaryoda dün aşılamayan 4500 puanı ilk direnç olarak takip ediyoruz. 4565 ise sonraki hedef olarak izlenebilir.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.